שוק האוולסקה בפראג

בירת צ'כיה הינה עיר ססגונית במרכז אירופה הטומנת בחובה אוצר שלם של יופי אמיתי במגוון דרכים. בין אם זה אדריכלות הנוי הקורנת מכל עבר, הסמטאות הציוריות או פיסות האמנות שמעטרות אותה בכל פינה, פראג היא קסם של מקום ועל כך אי אפשר לערער. העיר שנודעה כבר לא אחת בתור "פריז הקטנה" נחשבת לאתר מורשת מיוחד שאין שני לו בתבל. כל תייר ומטייל שיפקדו את פראג צפויים למצוא בה קשת של צורות וצבעים המתורגמים לכיכרות מופלאות, פסאז'ים כמוסים, גנים ירוקים, שווקים יפהפיים, נופים מרהיבים או מוקדי משיכה מלהיבים אחרים הכוללים בתי מרזח אותנטיים, מסעדות מצטיינות, מוזיאונים רבי הוד, טירות מהסרטים וגם מסורת יהודית עתיקת יומין. העיר חיה ונושמת בלי אף מעצורים ורחובותיה הומים במבקרים סקרניים מבוקר ועד ליל. נופש כאן עשוי להתאים ואפילו מומלץ לכל מי שמחפש פינה נעימה ומלאת חן בסטנדרטים גבוהים קרוב לבית. במרחק טיסה של שלוש שעות וחצי בלבד מישראל מחכה לכם נווה מדבר אירופאי קסום המציע בטיחות מרבית, התמצאות פשוטה והתניידות קלה לצד שפע של הזדמנויות לכיף לא נורמלי, וכל זה תחת חבילה אחת זולה ומשתלמת לכיס.

שווקים בפראג

בבירה הצ'כית קיימות לא מעט אטרקציות שונות ומהנות הממתינות לבואו של התייר הזר, מגדול ועד קטן. אחת מהחביבות שביניהן בתקופה האחרונה הם השווקים התוססים הפרוסים בכל קצוות העיר. השווקים של פראג הפכו עם השנים לחלק בלתי נפרד מדרכי הבילוי המועדפות ביותר. כמעט בכל איזור או שכונה בעיר פועלות חנויות רחוב ודוכנים ייחודיים. האהדה החזקה מצד המקומיים והמטיילים הובילה לכך שמספרם של השווקים בפראג רק המשיך לגדול עם הזמן וכיום הם מונים כמה עשרות טובות. את השווקים עצמם ניתן למיין לשני סוגים, הראשון כולל את אלה הפתוחים באופן תמידי וקבוע כמו שווקי האיכרים למיניהם, והשני כאלה שנפתחים רק לרגל מאורע חשוב או כאשר חלים חגים מסוימיים כגון שווקי הכריסמס והפסחא הפופולרים. כך או אחרת, מרבית השווקים בעיר סובבים בעיקר סביב מכירת מזון, לרוב בצורתו הגולמית אך לעיתים גם באופן מוכן הראוי לצריכה במקום. יחד עם זאת, לא כל השווקים מסתכמים רק באוכל, ישנם כמובן גם כאלה הפונים לאספנים או קונים המחפשים מציאות. זה תקף למשל לשוק העתיקות שנערך מדי יום ראשון בספרייה הלאומית "הקלמנטינום" כמו גם שוק הפשפשים ברובע 9 הנפתח כל שבת לציבור הרחב. מנגד, קיימים גם שווקים קבועים הפונים לקהלים יותר רחבים ומציעים הכל מהכל, החל מירקות ופירות, דרך מזכרות ועד לאביזרי עור ומוצרים אחרים בעבודת יד. דוגמה נפלאה לכך הוא שוק האוולסקה בפראג, המייצג את אחת הנקודות הקסומות ביותר בעיר.

עשוי לעניין אותך: שוק האיכרים בפראג 7

האוולסקה – שוק שהוא היסטוריה והיסטוריה שהיא שוק

שוק האוולסקה הינו אחד המתחמים האטרקטיבים ביותר בפראג המושך אליו מאות אלפי מבקרים מדי שנה, ולא לשווא. מדובר בשכונה שוקקת חיים המארחת סדרה ארוכה של בתי עסק ומקומות בילוי פנטסטיים היוצרים יחדיו את אחת מאבני הדרך האייקוניות של העיר. מאידך, יש להבין שהשוק הוא בהרבה יותר מרק אטרקציה. לא הרבה יודעים זאת אבל האוולסקה הוא הפנים של פראג בהרבה מאוד מובנים. האדמה עלייה משתרע השוק וכל השטח הצמוד לו הינם בעלי משמעות היסטורית עמוקה. לפני למעלה מ-800 שנה הייתה חלקת הארץ הזו המפתח להתפתחותה של העיר. בשנות ה-30 של המאה ה-13 תחת הנהגתו של המלך ואצלב הראשון נוסדה פה ממש "קרית האוול" שהקמתה תרמה לאחר מכן להיווסדה של מה שאנחנו מכנים היום "העיר העתיקה" או אם תרצו בצ'כית – סטרי מייסטו. השכונה נוצרה מתוך רעיון להרחיב את העיר, ואף כונתה תקופה מסוימת בתור ה"עיר החדשה", אך למעשה זו הייתה מובלעה של עיר בתוך עיר. במסגרת הבנייה נחנך גם ה"שוק החדש" הלא הוא האוולסקה, השוק הפעיל העתיק ביותר בפראג משנת 1232. בנוסף, הוקמה גם כנסיית האוול הסמוכה לו. בית תפילה נוצרי זה נבנה תחילה על פי הארכיטקטורה הרומנסקית ולאורך הזמן הוא שופץ והורחב בעוד סגנונות אדריכליים כמו הגותי והבארוקי. לקריה החדשה הייתה תקופה מסוימת חוקה עצמאית כמו גם אירגון פנימי נפרד משלה אבל במרוצת הזמן היא חוברה עם שכנתה הוותיקה לגוש אחד. בכל אופן, מי שכן צלח מאוחר יותר את בניית הפרויקט הגרנדיאוזי של העיר החדשה ורבת הפאר היה קארל הרביעי. השליט שחי במאה ה-14 האדיר את שטחה של פראג במימדים רחבי היקף ופעל רבות להעצמתה בכמה וכמה היבטים. הוא גם זה שבין היתר השיג את גולגלתו של האוול הקדוש, כומר נוצרי ממוצא אירי שחי במאה השביעית והשפיע בסביבת אגם בודנזי, ואותה טמן בבית התפילה העומד עד ימים אלו על שמו. דרך פעולה זו קידש קארל את המתחם יותר מאי פעם, ומכאן גם נגזר שמו של השוק האהוב. היקפו של האוולסקה אמנם צומצם עם השנים אבל אין זה מוריד ולו טיפה מערכו ההיסטורי הנסתר.  

כנסיית האוול הקדוש אל מול השוק המפורסם

כיצד להיערך לביקור בשוק האוולסקה בפראג ומה מחכה לכם בו

תתפלאו או לא אבל שווק האוולסקה היה במקור שוק חקלאי בעיקרו, ועדות נאמנה לכך היא הרחוב הסמוך לו הקרוי "אובוצני טרח" או אם תרצו "שוק הפירות" שעד אליו הגיעו הדוכנים הרבים שפעלו כאן פעם כשהאוולסקה היה בשיאו. היום אתם עדיין תמצאו בין הבסטות השונות קצת פרי וירק אך ברוב החנויות מחכים לכם מאות פריטים בקטגוריות שונות. מלבד האוכמניות, הפטל והדובדבנים הנוצצים, בשוק נמכרים גם עוד שלל דברים נחמדים שחייבים את תשומת ליבכם, ביניהם: ספלים מאויירים, כוסות בירה מעץ, כובעים לצד חולצות עם סמלי צ'כיה, דגלים של המדינה, מחזיקי מפתחות בצורות של אתרים נבחרים, גלויות עם נופי העיר, תיקים מעור אמיתי בייצור מקומי, אקססוריז לאישה ולגבר, משחקים, מריונטות, צעצועים צ'כים בצורת דמויות מסדרות ילדים, מוצרי זכוכית, דקורציה לבית, תחנות אוכל וחבילות של הוופלות העגולים המסורתיים במבחר טעמים המיוצרים בעיר המעיינות קארלובי וארי.

אין דבר שהוא לא בר השגה בשוק האוולסקה, ולכן אין זה פלא שהוא נתפס בעייני רבים כמוסד שאסור לפסוח עליו בעת הביקור בפראג. מנגד, יש לקחת בחשבון שבדומה לכל איזור תיירותי אחר הומה אדם, גם כאן עורבות לא מעט מלכודות. אל תוך רשימת החסרונות המרכזיים של שוק האוולסקה בפראג צריך לציין את המחירים המנופחים והלא מבוקרים אצל חלק מהסוחרים. חלק מהבסטיונרים, לא כולם, מציגים את העלויות באופן שגוי שעלול לגרום לכם להוציא מהארנק הרבה יותר משתכננתם. כך לדוגמה קורה תכופות שהמחירים מתחת לסלסלאות פירות היער המבריקים אינם מסמלים את העלות לפי קילו אלא לפי גרמים. מגרעה נוספת היא חוסר הסבלנות מצידם של סוחרים מסוימים המתבטאת לעיתים בעצבנות ופנים זעופות. במקרים אחרים יתכן גם מצב שבו ינסו לדחוף לכם לקנייה פריטים נוספים שלא ביקשתם במטרה להגדיל את הסכום שתתבקשו לשלם. סיטואציה אפשרית נוספת היא שתידרשו לשלם על משהו שאתם לא מעוניינים מכיוון שנגעתם או אחזתם בו.

בגלל כל אלו, כדאי לכם לנהוג בכמה כללים שינעימו לכם את השהות בשוק ויחסכו מכם תקריות מביכות או לא נעימות. הטיפ הראשון הוא לא לגעת בכלום כל עוד אתם לא רוצים באמת לבצע רכישה, או נסו לכל הפחות לבקש היתר מהרוכל לפני שאתם שולחים ידיים למוצר מסוים. כלל שימושי נוסף הוא לוודא מראש את המחיר ולא לשלם עד ששני הצדדים סיכמו על העלות הסופית. אם אתם רואים שיש ביניכם חוסר הבנה וקשיי תקשורת עקב השפה, רצוי שתוציאו בפני המוכר מחשבון ותנקבו את המחיר על מנת לראות שהכל הובן כשורה. כאשר יגיע השלב של התשלום השתמשו במזומן ובמטבע מקומי. לא מומלץ לשלם במטבע זר כי המחיר יחושב לכם על פי שערי המרה לא משתלמים, והמוכרים גם מעדיפים לקבל קש על פני כרטיס אשראי. כמו כן, השוק איננו דומה באופיו למה שאנו רגילים מהארץ, ולא תמיד יהיה לאיש שממולכם ראש פתוח להתמקחות. רוב הזמן המחירים הם קבועים, אבל עם בכל זאת תרצו לנסות לשנות את גורל המחיר, עשו זאת בעדינות ובשפה יפה. הטיפ האחרון הינו כללי יותר ונוגע לכל אתר הומה: פשוט היו עירניים, השגיחו על חפציכם הפרטיים, אל תשימו את הארנק או הטלפון בכיסיים האחוריים, הימנעו מיצירת מגע עם זרים במרחב האישי שלכם ובידקו היטב שקיבלתם עודף נכון.

מידע שימושי על שוק האוולסקה בפראג: כתובת, שעות פתיחה, דרכי הגעה מומלצים ואתר אינטרנט רשמי

שוק האוולסקה ממוקם בצומת דרכים בלב פראג המחברת בין העיר החדשה לזו הישנה, בין הואצלב וכיכר השעון. כתובת השוק היא Havelská 13, 110 00 Staré Město. הדרך הנוחה והכדאית ביותר להגיע הנה היא ברגל. תחנת המטרו הסמוכה ביותר לשוק היא של תחנת Můstek שבה מצטלבים הקו הירוק והצהוב.

השוק פועל מדי יום כולל בשבתות ובחגים. שעות הפתיחה הן: שני עד שבת החל מ-7 בבוקר ועד 7 בערב, בימי ראשון השוק נפתח ב-8 בבוקר ופועל עד 6 וחצי בערב.

אתר אינטרנט רשמי

בדרך לשוק האוולסקה בפראג עוצרים במסעדת הבשרים אל גאוצ'ו

פראג היא יעד רווי הפתעות הטומן בתוכו שרשרת רצופה של הנאות המתחברות אחת עם השנייה. עצירה במקום אחד תוביל אתכם לאטרקציה אחרת ומשם תגיעו לנוספת, וכך הלאה לאורך הנופש כולו, מתחילתו ועד סופו.

במידה ואתם נמצאים בקרבת כיכר ואצלב או שבדיוק סיימתם לשוטט בשוק האוולסקה, אתם מוכרחים לעשות עצירה במסעדת הבשרים אל גאוצ'ו הסמוכה. מסעדה זו היא אימפריית בשרים בעל שם עולמי המחזיקה בסניפים יוקרתיים בכל רחבי העולם, מאסיה ועד אירופה, מויטנאם ועד פראג. סניפי הרשת המקומיים הם גן עדן לקרניבורים ואוהבי סטייקים מושבעים. מטבח המסעדה מציע לכל סועד וסועדת שיעברו דרך דלתותיו חווית אירוח שתתקשו למצוא כמותה. תפריט המסעדה כולל סטייקים עסייסים מהטובים בתבל, החל מריב איי, טומהוק, ניו יורק ועד וואגיו אוסטרלי שיימס לכם בפה. בנוסף, ממתינות לכם כאן מנות פתיחה בומבסטיות כמו טרטר בקר, נקניקיות צ'וריסוס וסלטים למיניהם לצד עיקריות מגוונות בהם המבורגרים, צלעות, פסטות וגם מנות דג. לקנח תוכלו עם שלל עוגות ביתות, אפוגטו, גלידות או מילקשייקים מושחטים. כל זה ועוד הרבה יותר מחכה רק לכם במעטפת של אווירה כיפית ומגניבה, שירות מקצועי ואדיב, מחירים משתלמים ופינות ישיבה שמזכירות שולחן מלכים.

אל גאוצ'ו פתוחה עבורכם בכל יום. שעות וימי הפעילות הם: ראשון עד חמישי בין 11 ל 23, ובימי שישי-שבת בין 11 ועד 1 בלילה. כתובת מדויקת: Melantrichova 504, 110 00 Staré Město

אתר אינטרנט רשמי

מסעדת אל גאוצ'ו – חגיגת בשרים מומלצת