מסעדות כשרות בפראג

מסעדות כשרות בפראג הינן דבר חשוב ונחוץ עבור המטייל הדתי. בעוד פעם תיירים ומבקרים רבים היו מצטיידים בבשר ומוצרים כשרים מישראל, הרי שהיום דבר זה מיותר לחלוטין. לפני מלחמת העולם השנייה התקיימה כאן קהילה יהודית גדולה וחזקה. אותה קהילה הפעילה מגוון מסעדות כשרות בפראג, בתי כנסת פעילים, בתי מדרש ואף בתי שחיטה. לרוע המזל, במהלך המלחמה מרבית הקהילה נספתה והאתרים היהודיים נותרו שוממים. במהלך תקופת הקומוניזם לעומת זאת היה מאוד קשה לשמור על חיי דת תקינים שסתרו את תפיסת העולם של משטר זה ולכן לא הייתה כאן באמת פעילות יהודית רחבת היקפים. עם פול הקומוניזם התהפך אבל המטבע. פראג החלה להיפתח שוב לעולם וצ'כיה החלה לחדש קשרים כלכליים וקשרי חברות חדשים עם מדינות רבות בעולם, בינהם גם ישראל. לאחר שתיירים רבים מכל העולם ובינהם גם יהודים החלו לפקוד רבות את העיר, התעוררה שוב הדרישה למסעדות כשרות בפראג ובתי קהילה חדשים, וכך קרה. לצידם של אתרים ומבנים יהודיים רבים שמשמשים היום כמוזיאונים בלבד, נפתחו עם השנים יותר ויותר מרכזים יהודיים חדשים ומסעדות כשרות בפראג. אפשר אפילו לומר שתהליך זה הוא מין "החזרת עטרה ליושנה" אלא שהפעם ישנם כמה שינויים בולטים.  היום אנחנו חיים בעידן מודרני שמאפשר לנו הלכתית דברים חדשים ודברים אלה בעצם חלים על האופציות החדשות והרחבות שיש למגוון מסעדות כשרות בפראג להציע לתיירים כדוגמת הזמנת סעודות שבת מראש וכדומה. עם זאת, יש גם לזכור שהקהילה היהודית בפראג היום הינה יחסית קטנה בהרבה לעומת מספר הנפשות היהודיות שחיו כאן פעם ולכך השפעות רבות. מפעת הביקוש הנמוך אין כאן בתי שחיטה יהודיים מקומיים ולכן מסעדות כשרות בפראג תלויות היום ביבוא של מוצרים כשרים מקהילות יהודיות אחרות. דבר זה מוביל למשל למחיריהם המעט גבוה של חלק מן המסעדות. עם זאת, המסעדות הכשרות בפראג משמשות היטב את צרכיו של המטייל הדתי ועושות ככל שביכולתן על מנת לתת מענה ולספק אירוח כשרה ברמה הולמת.

מסעדות כשרות בפראג ניתן למצוא היום בעיקר באיזור הרובע היהודי. במרחק הליכה של דקות ספורות מכיכר העיר העתיקה תוכלו למצוא את רובן. בזכות הדרישה לאוכל כשר קם גם הגיוון. היום תוכלו ליהנות בפראג ממסעדות כשרות המתמחות בטעמים וסוגי מטבח שונים. חלקן מתמקדות באוכל יהודי אירופי, חלקן מציעות אוכל יותר מזרחי וחלקן מגישות בעיקר אוכל ישראלי ממש כמו שאתם רגילים מהבית. ניתן למצוא כאן בעיקר מסעדות בשריות כשרות אבל גם חלביות. המסעדות פתוחות בדרך כלל במהלך כל ימי השבוע ואף בשבתות ובחגים בהזמנה מראש. לרוב הן מופעלות על ידי בעלים עצמאיים אך גם על ידי אירגוני דת ידועים כגון בית חב"ד המקומי.

להלן רשימת מסעדות כשרות בפראג:


מסעדת דוד
מדובר על מסעדה כשרה הפועלת בבית המלון הכשר – קינג דיויד פראג. המסעדה מציעה אוכל ישראלי כשר במתכונת של בופה עשיר. המסעדה אומנם מכוונת לאורחי המלון אך גם למעוניינים שאינם לנים במלון עצמו. בתיאום והזמנה מראש תוכלו לסעוד כאן ולהינות מארוחה כשרה ועשירה ברמה גבוהה וכיד המלך. בימי חול בין השעות 7:30 – 10:00 מתקיימות ארוחות בוקר ובין השעות 18:00 – 21:00 מתקיימות ארוחות ערב. כמו כן, בלובי של המלון פועל בנוסף בית קפה חלבי שמציע מגוון מנות ומבחר גדול של שתייה וסוגי משקאות בין השעות 10:00-22:00 בימי חול (א'-ו').

מיקום: Hybernská42
http://www.hotelkingdavid.cz/
טל: 100 100 224 420+
טל' ישראלי: 22200855 07
info@hotelkingdavid.cz


מסעדת שלום
מסעדת שלום הינה מסעדה יהודית כשרה ותיקה המופעלת על ידי הקהילה היהודית הצ'כית. המסעדה מציעה אוכל יהודי אירופאי אשכנזי בשילוב של אוכל צ'כי בגרסא כשרה. מלבד לימי חול, ניתן לסעוד כאן בשבתות ובחגים בהזמנה מראש.

מיקום: Maiselova18
סוכ הכשרות: כשר ע"פ הרבנות המקומית
השגחה: הקהילה היהודית הצ'כית
שעות פתיחה: 11:30 – 14:30
צור קשר:
www.kehilaprag.cz
rabinat@kehilaprag.cz
849 800 224 420+


מסעדת שלנו גריל
מסעדת שלנו גריל הינה מסעדה בשרית כשרה המופעלת על ידי בית חב"ד פראג. המסעדה מציעה אוכל ישראלי הכולל מנות חומוס עשירות, בשרים, שניצלים, סטייקים, פרגיות, מנות דגים, סלטים ועוד. המסעדה פתוחה בימי חול ואף בשבתות וחגים בהזמנה מראש.

מיקום: U Milosrdných 6
סוג הכשרות: כשר למהדרין
שם המשגיח: הרב מאניס באראש
שעות פתיחה:
ימים א' עד ה' 11:30-22:00
יום שישי 11:30 – 17:00
עבור המזמינים סעודות שבת 18:00 – 23:00
צור קשר:
832 186 728 420+
http://www.shelanu.czshelanu.deli@gmail.com


מסעדה שלנו פיצה
מסעדת שלנו פיצה הינה כעת המסעדה החלבית הכשרה היחידה בפראג. מסעדה זו מופעלת גם היא על ידי בית חב"ד ומציעה פיצות, פסטות, סלטים, קינוחים, מאפים, עוגות ושתייה חלבית

מיקום: Břehová 8

סוג הכשרות: כשר למהדרין
שם המשגיח: הרב מאניס באראש

אתר אינטרנט רשמי
שעות פתיחה: ימים א' ועד ה' 9:00 בבוקר ועד 21:00 בערב, יום שישי משעה 9:00 בבוקר ועד כשעה לפני כניסת שבת, ביום שבת המסעדה סגורה אך לפעמים היא נפתחת לכמה שעות במוצא"ש.


מסעדת ו-מילו האיטלקית

בית חב"ד מפעיל מסעדה חלבית כשרה בפראג העונה לשם .U-Milo במסעדה זו תמצאו אוכל כשר חלבי בסגנון איטלקי הכולל פיצות, פסטות, מרקים, סלטים, עוגות, קינוחים, ארוחות בוקר, מילקשייקים ומשקאות חמים לצד קרים. המסעדה ממוקמת צמוד לבניין המרכזי של חב"ד.

אתר אינטרנט רשמי

מיקום: U Milosrdných 4, Praha 1

סוג הכשרות: כשר למהדרין חלב ישראל ופת ישראל

שם המשגיח: הרב מאניס באראש

שעות פתיחה: ימי חול 12:00-22:00, בימי שישי עד 15:00, נפתח שעה אחרי צאת שבת ועד 23:00


קיורטוש כשר

במקרה שלא ידעתם, בפראג תוכלו להינות מקיורטוש כשר לצד קפה טעים ממש בלב הרובע היהודי אל מול בית הכנסת הישן-חדש. המקום המחזיק בתעודת כשרות מטעם בית קהילה היהודית והרבנות הצ'כית. תפריט בית הקפה כולל קיורטושים פריכים וטריים באפייה מקומית אותם תוכלו לקבל בוריאציות שונות. תוכלו למשל לבחור מתוך מגוון סוגי תוספות, החל מנוטלה, תותים או קצפת ועד לגלידות וסירופים במבחר טעמים.

כתובת: Josefov, U Starého Hřbitova 42/2, Staré Město, 110 00 Praha

דרכי הגעה: צמוד לבית הכנסת של המהר"ל מפראג בלב הרובע היהודי. תחנת המטרו הסמוכה ביותר לאזור היא של הקו הירוק אי ונקראת Staroměstská.

שעות פתיחה: ראשון עד שישי בין 11 בבוקר ל7 בערב

אתר אינטרנט רשמי


הרובע החמישי

מסעדה בשרית כשרה ודנדשה שנפתחה בלב הרובע היהודי בפראג באביב 2023. המקום נמצא אל מול בית הכנסת פנקס, ממש מעבר לכביש, היכן שממוקמת הכניסה לבית העלמין היהודי הישן בעיר, דבר ההופך את העסק לנגיש ביותר לתחבורה הציבורית, כמו גם לנוח בעבור שילוב שופינג ואוכל כשר בפראג.

מטבח המסעדה מתמחה בהכנת מזונות כשרים בניחוח יהודי אשכנזי קלאסי, תוך כדי חיבור של מאכלות ים-תיכוניים מצוינים שכולנו אוהבים. התפריט של הרובע החמישי כולל מצד אחד גפילטע פיש נהדר ומצד שני צלחת חומוס עתירה בכל טוב עם שמין זית זך ובוהק עם שלל תוספות, כגון כדורי פלאפל פריכיים, פיתה טריה מהתנור ומתבלים פנטסטיים. עם זאת, גולת הכותרת של עסק זה, הם הבשרים האקסקלוסיביים שלא תמצאו באף מסעדות כשרות בפראג, ביניהם בשר צבי ויחמור. כמו כן, במקום מחכה לכם בנוסף גם תפריט יינות קסום ומהודר עם טעמים מכל רחבי תבל. במידה והינכם צמחונים או טבעונים, אל דאגה, כי בפנים ממתינות לכם מנות סופר שוות שיתאימו לסוג הדיאטה שלכם, ביניהן שקשוקה ג'וסית, סלטים, דגים ומרקים שאסור לפספס.

אחת מהיתרונות הברורים פה, הוא האופציה להזמין ארוחות שבת וחג בפראג. מסעדת הרובע החמישי מזמינה את אורחיה, בדומה לבית חב"ד המקומי, ליצור הזמנה מראש ולהינות מסעודה חגיגית כיד המלך ובמתכונת כשרה שתאפשר לכם לבלות בעיר חגים או שבתות ללא כל חשש. העסק מחזיק בתפריטי מנות המיועדים לכל סועד באשר הוא, לאוכלי בשר, לצליאקים, לסועד צמחוני וטבעוני כאחד. הסעודות מתקיימות, הן בערב והן בשעות הצהריים למחרת של המועדים המיוחדים. בשבתות אתם צפויים לטעום לדוגמה מצ'ולנט מקורי עם מרקם וועם שאין כמותם בכל הבירה הצ'כית.

צוות המסעדה אדיב ומקצועי בצורה מרשימה למדי. אנשי המקום יקבלו אתכם בזרועות פתוחות, ישיבו אתכם ויגישו לכם תפריט בעברית. היחס שתקבלו מכל מלצר הוא לבבי וחם, וכך גם מצידם של הבעלים שלרוב נוכח כאן בכל שעה ביום. הצוות דובר אנגלית, אך מבין את שפתם של הישראלים, וידע לעזור לכם בקלות ובזריזות.

כשרות: פרטית – "המהר"ל או אמ"

משגיח: מנחם קלימנט

כתובת: Široká 8, 110 00 Staré Město

שעות פתיחה: פתוח בימי חול בין 11 בבוקר ועד 10 בערב, בשישי נסגר טרם כניסת שבת ונפתח שוב בערב לאלה שהזמינו ארוחות מראש. גם בשבת נפתח בלבד לארוחת צהריים וקידוש למזמינים.

אתר אינטרנט


המזללה

בתום שנת 2022 נפתחה בפראג מסעדה כשרה העונה לשם "המזללה". העסק מציע אוכל בשרי עם אוריינטציה לחך הישראלי. תפריט המקום כולל מזון ים תיכוני טיפוסי המוכר לרובנו מהקלאסיקה שיש בארץ. המזונות שמחכים לכם כאן מחולקים למנות פתיחה, עיקריות וקינוחים. את הסעודה אפשרי לפתוח פה עם סדרת סלטים ישראלים המכילה חומוס, מטבוחה, גזר וסלק בנוסח חריף או מרוקאי, ממרח ביצים, מטבל טחינה, חצילים בגריל, כרוב במיונז, חמוצים וזיתים. ראשונות נוספות שתוכלו להזמין הם מרק הבית וסלט קצוץ. לעיקריות ממתינים לכם שיפודים, פרגיות, כנפיים, סטייק, צלעות, אך גם שניצל, פלאפל, שקשוקה והמבורגרים. מבחר השתייה אצל המזללה מורכב ממשקאות מוגזים, קרים וחמים, קלים וחריפים כאחד. הקינוחים מתחלפים מעת לעת, ולכן רצוי לשאול מה יש הכי טרי, לרוב גלידה פרווה או עוגות אפויות. את מתחם המסעדה מציפה אווירה ישראלית שקשה לפספס. חלל הישיבה מסוגל לארח קבוצות קטנות כגדולות.  צוות המסעדה דובר עברית בחלקו. למסעדה אין יתרון כלפי מסעדות כשרות אחרות בפראג אלא ההפך. המיקום המרוחק מהרובע היהודי מגביל את הנגישות לאטרקציות שכה חשובות לקהל הדתי, כגון קבר המהר"ל, בית הכנסת החדש-ישן וגשר קארל. מסעדת גריל של חב"ד מהווה חלופה מתאימה ושווה יותר למזללה, הן מבחינת המיקום והן במחיר.

מיקום: צמוד למלון הכשר קינג דיויד ברחוב היברנסקה כ-20 דקות הליכה משכונת יוספוב.

מחירים: 450 – 650 לסועד.

שעות פעילות: א' – ה' בין 12:00 ל 22:00, בימי שישי המקום פתוח חצי יום בשל כניסת שבת מלכתא.

כתובת: Hybernská 26, 110 00 Nové Město

אתר


חנויות כשרות בפראג
היום ישנן כמה חנויות כשרות בפראג. לא מדובר אומנם בחנויות גדולות כמו בישראל או בערים בהם קהילות יהודיות גדולות, אך הן בהחלט עושות את העבודה. חנויות כשרות בפראג ניתן למצוא בדומה למסעדות הכשרות בעיקר באיזור הרובע היהודי. רובן של החנויות הכשרות בפראג פועל תחת קהילות יהודיות מקומיות שונות או באופן עצמאי. אותם חנויות כשרות בפראג מציעות בעיקר חטיפים, סלטים ישראליים קרים, קופסאות שימורים מישראל, בשרים קפואים, פסטרמות ונקניקים.

להלן רשימת חנויות כשרות בפראג:

Maiselova 18  החנות בבית הקהילה היהודית הצ'כית מציעה מגוון מוצרים כשרים מישראל. החנות פתוחה כל יום בין השעות 12 בצהריים ועד השעה 14:30.

U Milosrdných 6
החנות הכשרה בבית חב"ד פראג מכילה מגוון מאכלים כשרים, החל מעוגות יבשות, חטיפים כשרים ועד בשרים ומוצרים מקוררים וקפואים. החנות פתוחה כל יום בכל שעות היום מלבד שבתות וחגים

מאנסון – מאפיה כשרה  Bílkova 6
המאפיה מציעה מאפים ובעיקר לחמים כשרים תחת השגחתה של הקהילה היהודית המקומית. שימו לב שלא כל המוצרים כשרים אלא רק חלקם, ולכן אל תהססו לשאול את נותני השירות במקום שיעזרו לכם. קרא בהרחבה על מאפיות כשרות בפראג

Le Caveau Cukrárna, kavárna, čajovna

בית קפה בפראג 3 בסמוך למגדל הטלוויזיה המחזיק במאפייה כשרה תחת פיקוחה של הרבנות הצ'כית.

nám. J. z Poděbrad 9, 130 00 Praha 3-Vinohrady


מסעדות כשרות בפראג – היסטוריה

מסעדות כשרות בפראג ישנן היום הרבה. חלקן כאן כבר שנים רבות וחלקן די חדשות. בעוד בעבר הייתה כאן קהילה יהודית גדולה  וחזקה שכללה מגוון מסעדות כשרות בפראג, בתי מדרש ובתי ספר יהודיים, הרי שהיום המציאות מעט שונה.

כבר החל מהמאה- 10 לספירה ידועה לנו על התישבויות יהודיות ברחבי פראג. בהתחלה רובן הגדול לא שרד בשל מלחמות או מסעי צלב, אך עם השנים הצליחו בסוף היהודים להביא להתיישבות קבע באיזור. חיים של היהודים אומנם מעולם לא היו קלים אך הם תמיד הצליחו לשרוד ולהמשיך בשלום. אז אף על פי שלא מעט פעמים התרחשו כאן פוגרומים שגבו דם יהודי רב, זה עדיין לא מנע מהקהילה להפעיל בתי תפילה יהודיים, מסעדות כשרות בפראג או לנהל חיי דת. להפך, אפילו שהיהודים חששו לחייהם, הם בכל זאת לא ויתרו וראו בשמירה על המסורת היהודית ערך עליון ודבר נעלה. עם זאת, לאורך הזמן ובמהלך תקופות שונות, זכו היהודים מהשליט בכל עידן ועידן ליחס שונה. בדרך כלל גם אם המושל לא חיבב את היהודים, הוא בכל זאת העדיף להעניק להם הגנה מסוימת תמורת תשלום גבוה של מיסים, דבר שפחות או יותר השתלם לשני הצדדים. אחת התקופות הדומיננטיות של הקהילה היהודית בפראג הייתה במאה ה- 16 תחת מלכותו של הקיסר רודולף השני. תקופה זו הייתה כל כך טובה ליהודים עד שהיא זכתה לשם "עידן הזהב של יהודי פראג". רודולף השני שהיה שליט ליברלי מאוד וחובב מדע וחכמה, התידד עם ראשי היהודים ואף הזמינם אליו לחצר מלכותו. חברות טובה זו הובילה עם הזמן לשלל שינויים והשתפרות במעמדם של היהודים. במהלך אותה התקופה לדוגמא, נוסד בית הקהילה היהודית שעומד בלב הרובע היהודי עד היום, או למשל בית כנסת קלאוזון ומייזל שבנייתם נתרמה על ידי ראש הקהילה מורדכי מייזל, בנקאי עשיר, חבר קרוב של הקיסר עצמו אשר על שמו קרוי עד היום הרחוב הראשי של הרובע היהודי, רח' מייזל. כל הדברים הללו אבל לא היו מתאפשרים לולא רשותו של הקיסר.

להבדיל אבל מבתי ספר יהודיים, בתי מלאכה או אפילו בתי תפילה שחלו בהם שינויים רבים בהתאם לשלטון העכשווי, מסעדות כשרות בפראג היו ונשארו בכל השנים והתקופות דבר רגיל ומקובל. בתי השחיטה המרכזיים התקיימו בכמה מקומות ברחבי צ'כיה. בהם הייתה מתבצעת שחיטה יהודית על פי ההלכה ומשם היו מיובאים בשרים ומוצרים כשרים לשאר הקהילות. מסעדות כשרות בפראג היו אבל הגדולות והבולטות ביותר, שכן, כאן התנהלה אחת מהקהילות היהודיות הגדולות ביותר בצ'כיה. רבנים גדולים וידועים הגיעו ללמוד כאן תורה ולהפיץ חידושים וענייני הלכה וקבלה מקהילות אחרות. היהדות המקומית הייתה דומיננטית וחשובה. למרבה הצער, עם בואו אבל של עידן ההשכלה, יהודים רבים נטשו את הדת בהדרגה ותהליך זה הוביל להתרוקנותם של שלל בתי תפילה, בתי מדרש ואף מסעדות כשרות בפראג ובצ'כיה. במקום זאת קמה קהילה יהודית רפורמית חדשה, בתי כנסת ננטשו ובתי שחיטה כשרים נסגרו. ובקיצור, הקהילה הדתית המקומית הצתמצמה וכך נשאר הדבר שנים רבות.

טרם המלחמה עדין הייתה כאן קהילה יהודית שהייתה שווה התייחסות. יהודים רבים שמרו על מסורת אביהם והמשיכו להאמין באלוהי ישראל. המשיכו לפעול כאן כמה בתי ספר יהודיים לצד בתי תפילה פעילים ומסעדות כשרות בפראג. הקהילה אז הייתה לא גדולה אך גם לא קטנה. לאחר המלחמה המצב אבל התהפך כפליים. יהודים רבים פונו מביתהם ונשלכו למחנה העבודה טרזין ומשם גם למחנות ההשמדה. בתי הכנסת הפעילים הפכו למחסנים אליהם הובא כל הרכוש של יהודי קהילות צ'כיה, פעילותם של בתי השחיטה הפסקו לגמרי ומסעדות כשרות בפראג שממו מנפש חיה. אלה ששרדו עלו לישראל או עזבו את צ'כיה ואלה שנשארו לרוב כבר לא נותרו עם זיקה ליהדות. אחרי הקומוניזם לאחר שפראג החלה להיפתח שוב לעולם, יהודים רבו מכל העולם וגם מישראל החלו להגר לכאן ולהחיות מחדש את היהדות המקומית. בתי הכנסת המקוריים של הקהילה הישנה אומנם הפכו למוזיאונים אך לצידם נוסדו במהלך ה-20 שנה האחרונות בתי תפילה פעילים חדשים ביחד עם מסעדות כשרות בפראג וחנויות עם אוכל כשר ואף בית ספר עם מסגרת יהודית