אגדת הגולם מפראג היא אגדה יהודית מהמאה ה-18 שמתרחשת בעיר פראג. לפי האגדה המהר"ל הפראג (רבי יהודה ליווא) יצר גולם כדי להטיל אימה על מפיצי עלילות דם אנטישמיות.
כדי שהגולם לא יחלל שבת המהר"ל הוציא ממנו את נשמת אפו כל ערב שבת. פעם אחת המהר"ל שכח לעשות זאת והגולם הטיל חיתתו על הגויים במשך כל השבת.
המהר"ל השיג אותו בפתח בית הכנסת אלטנוישול והוציא ממנו את רוח החיים בצורה ייחודית – מחק את האות "א" שהייתה חקוקה על מצחו, כך שבמקום המילה "אמת" נשארה המילה "מת". כתוצאה מכך הגולם שהיה עשוי חומר התנפץ לרסיסים.
אגדה אורבנית ותו לא
האגדה מספרת ששרידיו של הגולם נמצאים עד היום בעליית הגג של בית הכנסת אלטנוישול, אבל חיפושים שנערכו במקום לא העלו שום ממצאים.
המשמעות היא שלמרות שאגדת הגולם מפראג מבוססת על עובדות (למשל קיומה של עליית גג בבית הכנסת "אלטנוישול") ועל אנשים אמיתיים (המהר"ל מפראג) – אין לה ביסוס היסטורי כלשהי והיא כולה יציר הדמיון.
מאמינים שהאגדה נוצרה משילוב של אגדות קודמות (שכנראה הועברו בעל פה מדור לדור) ונקשרה למהר"ל מפראג מסיבה אחת – הוא היה דמות מרכזית בהוויה היהודית של אותה התקופה.
אולי תרצו לקרוא בהרחבה על בית הכנסת הישן-חדש בפראג
הגולם חי ובועט
עם זאת, הגולם חי וקיים בתרבות היהודית גם כיום למשל, הביטוי "הגולם קם על יוצרו" מבוסס על סיפור אגדת הגולם מפראג.
עם זאת, אגדת הגולם מפראג הופצה ברחבי העולם והיא אחת האגדות היהודיות המפורסמות בתבל.
האגדה שימשה מקור השראה ליצירות שונות כמו אופרות, סרטים, סדרות טלוויזיה (משפחת סימפסון היא אחת מהן), משחקי מחשב דוגמת פוקימון ושירים. למשל, המשורר הארגנטינאי חורחה לואיס בורחס כתב שיר בשם "הגולם" .
כתיבת תגובה