בית הקברות היהודי בפראג

בית הקברות היהודי בפראג הינו מן החשובים והבולטים ביותר מבין בתי הקבורה היהודיים באירופה. בפראג היום כמה בתי קברות יהודיים אך לרוב השימוש במונח זה מכוון לבית העלמין היהודי הישן בלב הרובע היהודי יוזפוב. בגלל העדר תיעוד היסטורי וממצאים תומכים, איננו יודעים כיום מתי באמת החלו לקבור כאן. יש הגורסים כי החלו לעשות בו שימוש כבר סמוך לתחילת ההתישבות היהודית בפראג בשלהי המאה ה-10. לעומת זאת, אחרים טוענים כי קבורה יהודית בשטחו של בית הקברות היהודי בפראג כיום החלה רק בתקופה מאוחרת בהרבה יותר. בסופו של דבר אין זה באמת משנה איזו מבין הטענות צודקת. כיום בדרך כלל מייחסים לבית הקברות היהודי בפראג חשיבות היסטורית בעיקר מתחילתה של המאה ה-15 והסיבה לכך היא ככל הנראה המצבה של אביגדור קארי שנחשבת לעתיקות ביותר מבין המצבות בבית עלמין זה. אביגדור קארי היה רב גדול ורופא שהיגר לפראג מהעיר רגאנסבורג מהבאווריה של גרמניה ושימש כאן כראש הקהילה. המצבה שלו ככל הנראה משנת 1439 והיא משמשת כנקודת צין חשובה בציר הזמן של ההיסטוריה היהודית הצ׳כית. אישיות יהודית זאת חשובה גם הודות לכך שהרב קארי תיעד את אחד הפוגרומים הברוטלים ביותר בפראג כלפי היהודים הקרוי ״ליל הפסח העקוב בדם" משנת 1389. אותו פוגרום תיאר קארי בעמוד אחד אותו כינה ״את כל התלאה״ ומסמך זה הפך לימים לחלק דומיננטי ממחזור התפילה של יום הכיפורים של קהילות יהודי אשכנז. בכל אופן, היסטורית ידוע לנו על מחסור תמידי במקום קבורה יהודי בשל המגפות הרבות שפרצו הודות להיגיינה הלקויה של תושבי הגטו היהודי שבין היתר נגרם גם בשל הצפיפות הרבה. דבר זה עם הזמן אילץ את היהודים לרכוש פעמים רבות שטח אדמה נוסף ולהרחיב את גודלו של בית הקברות היהודי בפראג. אף על פי שהיהודים הצליחו להרחיב את בית העלמין, המחסור בקבורה לעולם לא פסק ולכן החלו לעשות שימוש בשיטת קבורה חדשה של שכבות. היום בבית הקברות היהודי בפראג ניתן למצוא קברים עם עד 12 שכבות. פעילותו של בית העלמין היהודי הישן בפראג הופסקה סופית בשנת 1786 והועברה לפראג 3 ז׳יז׳קוב, היכן שכיום עומד מגדל הטלוויזיה המפורסם ולמרגלותיו בית העלמין היהודי הישן בו קבור החכם הגדול מן המאה ה-18 ר״ יחזקאל לנדאו הידוע גם בתור ״הנודע ביהודה״.

בשנת 1995 הפך בית הקברות היהודי הישן בפראג רשמית לאתר מורשת של אונסקו והוא מושך אליו מדי שנה מאות אלפי מבקרים מכל רחבי תבל. מלבד לאווירה המיסטית ששוררת בבית הקברות היהודי הישן בפראג, תשומת לב רבה מצד המבקרים מופנת אל הציון של המקובל מן המאה ה-16 ,המהר״ל מפראג, הלוא הוא בשמו הפרטי ר' יהודה ליוא בן בצלאל. האדם שעל פי האגדה יצר גולם בכדי להגן על היהודים וקברו של רב גדול וחשוב זה מושך אליו מאמינים רבים המגיעים להשתטח ולבקש ברכה וישועה.

דרכי הגעה וכניסה לבית העלמין היהודי הישן בפראג

בית העלמין היהודי הישן בפראג מהווה היום חלק מהמוזיאון היהודי של העיר והכניסה אליו כמו לשלל האתרים היהודים הנוספים ברחבי הרובע היא בתשלום. בכדי להיכנס לבית העלמין יש לרכוש כרטיס כניסה. את הכרטיס ניתן לרכוש במרכז האינפורמטיבי מול בית הקהילה היהודית ברחוב מייזלובה 18 או בקופה צמוד לכניסה לבית העלמין. ראוי לציין כי אין כרטיס כניסה נטו לאתר זה אלא מדובר בכרטיס משולב בלבד. באפשרותכם לרכוש כרטיס מלא לכל האתרים היהודים ב -500 קרונות לאדם או לקנות כרטיס ב-300 קרונות שכולל את בית הכנסת פינקס בכניסה לבית העלמין. הכניסה לבית העלמין היא מרחוב שירוקה.

שעות פתיחה: בכל יום החל מהשעה 9:00 ועד השעה 18:00. סגור בשבתות ובחגים.


דרכי הגעה וכניסה לבית העלמין היהודי הישן בפראג 3 ז׳יז׳קוב

במידה ואתם מעוניינים לנסוע לבית העלמין היהודי בפראג 3 ז׳יז׳קוב היכן שקבור הנודע ביהודה, יש לקחת מטרו ירוק A ולרדת בתחנה Jířího z Poděbrat, משם מדובר על מרחק הליכה של דקה. לבית עלמין זה אין צורך ברכישת כרטיס והכניסה היא חופשית.

שעות פתיחה: האתר פתוח כל יום בין השעות 10 בבוקר ו4 בצהריים.


דרכי הגעה לבית העלמין היהודי החדש בפראג 3 אולשני

מדובר על בית העלמין היהודי היחידי בפראג הפעיל עד היום. קבור שם למשל הסופר הצ׳כי היהודי המפורסם פראנץ קפקא. בכדי להגיע לכאן יש לקחת מטרו ירוק A ולרדת בתחנה Flora ולהמשיך ברגל כמה דקות. שמו של הרחוב בו ממוקם בית העלמין הוא רחוב ישראל – Izraelskà ויש כאן גם חברא קדישא פעילים. צמוד לבית הקברות ממוקם בית האבות היהודי ״הגיבור״. הכניסה לבפנים בחינם.