כל תייר ומטייל יודעים שהצטיידות במטבע חוץ הוא אחד מהתנאים ההכרחיים והחשובים לביקור בחו"ל. בין אם אתם מגיעים לפראג או לכל מקום אחר בעולם, תמיד תצטרכו להחזיק אצלכם במטבע זר של היעד אליו אתם נוסעים. בצפון אמריקה זה דולרים, בסין רנמינבי, באיחוד האמירויות דירהם ובאירופה כידוע זה יורו. צ'כיה עצמה אמנם הצטרפה לאיחוד האירופי בשנת 2004 אך הכסף המקומי לא השתנה כמו אצל מדינות אחרות אלא נשאר קורונה צ'כית. יחד עם זאת, בעת ביקורכם בעיר אתם תגלו שעסקים רבים בעיר מקבלים גם יורו, רק קחו בחשבון שזה לא משתלם. אתם עשויים לקבל שער המרה גרוע וגם יתכנו שלל חיובים. ההמלצה הגורפת היא להחזיק בעת השהות שלכם בצ'כיה בכללי ובפראג בפרט בכתרים צ'כים ואיתם לשלם על כל שירות או מוצר שתרכשו לאורך הנופש שלכם. אופציה נוספת היא לעשות קניות באמצעות כרטיס אשראי אבל שימו לב שגם השיטה הזו איננה בהכרח טובה. הבנק שלכם ידאג להחליף עבורכם שקלים לקורונת מהחשבון בשערים נמוכים וישנה גם סבירות גבוהה שהוא יחייב אתכם בשכר טרחה או תשלום נלווה על עצם ביצוע ההמרה. בשל כך, אם אתם רוצים להתנהל בצורה חכמה ויעילה עם כספכם, מוטב שפשוט תחזיקו בשטר הצ'כי.
אחת הדרכים להשגת קורונות היא כמובן לגשת לחלפן ולסגור המרה. בפראג פועלים לא מעט צ'ינג'ים שונים ברחבי העיר אך לצערנו לא אצל כולם מובטח לכם שירות נעים. חלק מהחלפנים מנסים למקסם את רווחם על חשבון התיירים בעזרת מגוון מלכודות. מלבד לשערי המרה לא משהו ישנם שגובים גם דמי שירות גבוהים ולעיתים זה מגיע בתוספת יחס מזלזל כלפי הלקוח. מצד שני, אי אפשר לשים את כולם באותו הסל. בפראג ניתן להינות גם מחלפנים אמינים המציעים תמורה משתלמת ובאפס עמלה. מספרם של הצ'ינג'ים הבטוחים בעיר די זעיר ומרביתם נסתרים מעייני הזרים, לכן רצוי שתכירו אותם עוד לפני הנחיתה. אחד מהם ממוקם למשל בכיכר ואצלב, וברצוננו לדבר בשבחו.
חלפן שווה בכיכר ואצלב בפראג
כיכר ואצלב הינה אחת השדרות המרכזיות והפופולריות ביותר בעיר כולה. האזור נמתח על גבי 750 מטרים מלאי חיים ואטרקציות המציעות קשת רחבה של דרכי בילוי לתיירים ומקומיים. השדרה ששמה היה בעבר "כיכר הסוסים" טומנת בחובה בתי מלון מהטובים ביותר בפראג, קניונים, חנויות, אתרים היסטורים, מסעדות וברים איכותיים. במהלך שהייתכם בעיר אתם צפויים לבקר במתחם יותר מפעם אחת ומסיבה זו ממש כדאי שתדעו היכן ניתן למצוא בקרבתו צ'ינג' משתלם. לאורך השדרה ישנם עשרות חלפנים שונים אך מעטים מתוכם מומלצים. למקרה שתזדקקו לחלפן שווה בכיכר ואצלב בפראג פנו לזה שמתחבא בתוך פסאז' Elysee. הצ'יינג' הנ"ל נמצא בחלקה העליון של השדרה והוא כולל שירותי החלפת כספים בשערים מצוינים מבלי לגבות עמלה או תוספת תשלום כזו או אחרת כמו אצל עסקים אחרים. החלפן המדובר מציע שירות בשקיפות מלאה מול התיירים לצד סבר פנים יפות, ועקב כך אין זה פלא שהוא אהוב ביותר. במקום פרוסים מסכים גדולים המראים את שער היציג, ולפני כל ביצוע עסקה אתם תקבלו פירוט מלא של הסך הסופי שתקבלו. לאחר השלמת ההמרה תינתן לכם כמובן גם חשבונית כיאה לצ"ינג' הוגן ובעל אמינות. אצל חלפן זה תוכלו להחליף מיורו לקורונות ולחילופין. אם בסוף הנופש שלכם נותרו בידכם שטרות של המטבע המקומי ואין לכם מה לעשות עימם – פשוט בואו הנה וקבלו יורו בתמורה. הצ'ינג' לא מקבל שקלים אבל כן אפשר לפרוט אצלו את רוב רובם של המטבעות השונים בעולם.
כתובת: Václavské náměstí 43 Praha 1
שעות פתיחה: הצ'ינג' המומלץ להחלפת כספים בכיכר ואצלב בפראג פועל מדי יום בין 09:00 ל 22:00
להקדים תרופה למכה
הדרך הטובה והמשתלמת ביותר שתימנע מכם בעיות שעלולות להיווצר סביב החלפת מטבע בפראג היא פשוט להמיר את כספכם כבר בארץ. טרם טיסתכם תוכלו לקנות קורונות צ'כיות בכמה צ'ינג'ים שונים ברחבי ישראל. אחד החלפנים היותר מומלצים נמצא לדוגמה בנתב"ג. בנק הפועלים מציע שירותי המרת מט"ח הפועלים 24/7 באולם הדיוטי פרי בטרמינל 3. באפשרותכם גם להזמין מראש את הקורונות דרך האפליקציה של הבנק ולאחר מכן רק לאסוף אותם באחד מהדלפקים בשדה.
אם אתם תוהים כמה כסף צ'כי תצטרכו לנסיעה שלכם אז כמובן שלכך אין תשובה חד משמעית. לכל תייר יש תקציב אחר ותכניות שונות לחופשה. ההמלצה הכללית אבל נעה בין 1200 ל-1500 קורונות לאדם ליום, כ-170 עד 215 שקלים. מדובר בסכום שאמור להספיק לכם לביזבוזים הכרחיים כמו שתי ארוחות חמות ביום במסעדה ממוצעת בנוסף לנשנושים כגון שתייה קרה וקפה במהלך היום.
טיפים להחלפת כסף בפראג
במידה ואין באפשרותכם ללכת לחלפן שידוע כאמין אז רצוי שתזכרו כמה טיפים שימושיים שיקלו עליכם בבחירת צ'יינג' אחר להמרת מטבע בבירה הצ'כית.
1) וודאו שהחלפן אינו גובה עמלה. בעיר ישנם לא מעט צ'ינג'ים שמוסיפים לעצמם קומישן בנוסף לשער ההמרה, דבר שללא ספק יפגע בכדאיות העסקה. אלה שאינם גובים עמלה בדרך כלל יפרסמו זאת בעזרת שילוט מבחוץ עם כיתוב באנגלית בנוסח של no commission או 0 commission אבל תמיד עדיף לשאול אם אתם רוצים להיות בטוחים על מלא.
2) בדקו את טבלת שערי החליפין. אצל רוב רובם של החלפנים פועל שער יציג המראה את שווי ההמרות שאותו בעל עסק מציע. זכרו שאם אתם מתכננים להחליף יורו לקורונות צ'כיות אז מגיע לכם לפחות 24 קורונות על כל יורו אחד. אם מוצע לכם פחות מכך אז זו אינדיקציה לצ'יינג' לא משתלם ועדיף לכם לנסות מקום אחר.
3) וודאו שוב את הסכום הסופי. תסכמו עם החלפן מראש את המחיר הסופי שתקבלו, גם אם נדמה לכם שעל פי הטבלאות הכל נראה כשורה, זה עשוי לחסוך לכם הפתעות לא נעימות.
4) דרשו קבלה. על פי החוק הצ'כי, כל צ'יינג' ברחבי המדינה כולל בפראג חייב להוציא לכם קבלה.
5) מותר לכם לחזור בכם. בכפוף לחוקה המקומית מותר לכם עד שעתיים מזמן החלפת הכסף לבטל את העסקה. במצב כזה, כל שעליכם לעשות הוא לחזור לחלפן, להציג בפניו את הקבלה והעסקה תבוטל. אתם תחזירו לו את הקורונות שקיבלתם והוא אמור להשיב לכם את המטבע הזר שנתתם לו.
6) להתרחק מחלפני רחוב. בסמוך לכספומטים ולצד צ'יינג'ים רבים בפראג, פועלים חלפני רחוב שינסו לשכנע אתכם לעשות אצלם המרת מטבע. בסיטואציה כזו מומלץ לכם לסרב ולהמשיך בדרככם. החלפנים הללו הינם רמאים גדולים העובדים עם שטרות מזויפים או כאלה השייכים למדינות זרות ועניות שאין להם כל ערך.