מגדל אבק השריפה בפראג בנוי על אחד מ-13 שערי העיר העתיקה והיחיד מהם ששרד, אבל הוא נחשב למגדל הידוע מכולם מסיבה אחרת לגמרי – השער שעליו הוא בנוי משמש כנקודת הכניסה הפופולרית ביותר של תיירים לעיר העתיקה כיום. בעבר יצאה מכאן תהלוכות ההכתרה של מלכי צ'כיה, אבל מאז זרמו הרבה מים בוולטאבה והתהלוכה יוצאת לדרכה מקתדרלת סנט ויטוס במצודת פראג.
המגדל שוכן באחת הנקודות החשובות בלב ליבה של הבירה הצ'כית, היא כיכר הרפובליקה. נקודה זו בולטת לא רק בשל העובדה שהיא משמשת כצומת דרכים קריטית ממנה אפשר להתחבר לכל שאר חלקי העיר החשובים, ביניהם כיכר ואצלב או כיכר השעון, אבל גם לאור הרקע ההיסטורי שמיחד את המתחם. כבר השם של הכיכר בשפה הצ'כית "נמייסטי רפובליקי" מעיד על הפרט החשוב שמסתכם בכך שממש פה התבצעה ההכרזה הגדולה על הקמת צ'כוסלובקיה ב-28 לאוקטובר ב-1918 בידי תומאש גאריג מסאריק, נשיאה הראשון של המדינה ואחת הדמויות הדומיננטיות שעיצבו את פניה של האומה. בהקשר שלנו הישראלים, מוטב להזכיר שמסאריק היה גם מאוד טוב כלפי היהודים ועשה עימהם חסד כאשר נבקר לאורך חייו באנטישימיות. בנו יאן המשיך במסורת אביו ולא לחינם יש כפר בצפון וכיכר בתל אביב המכונים על שם משפחתם.
אלברט איינשטיין חי ובועט
המגדל אמנם הוקם במאה ה-15 ומתנשא לגובה מרשים של 65 מטר, אבל שמו נובע מהעובדה שבמאה ה-17 הוא שימש לאחסון של אבק שריפה לתותחי ההגנה על העיר. אם תרצו- עוד הוכחה שבפראג ההיסטוריה היא חלק בלתי נפרד מהעיר גם כיום והזמן הוא יחסי. כנראה לא סתם אלברט איינשטיין מצא בפראג השראה לתורת היחסות המפורסמת שלו.
הכל יחסי
למגדל יש גם היסטוריה מעניינת בפני עצמה. למשל, בנייתו נעצרה 8 שנים לאחר שהחלה בגלל מהומות שאילצו את המלך לעזוב את העיר. למעשה עד 1870 למגדל כלל לא היה גג , כך שעיצובו הייחודי הוא עניין של 200 השנים האחרונות. הכל יחסי אמר איינשטיין וכנראה ידע על מה הוא מדבר.
הרבה יותר מנקודת מעבר
עם זאת, המגדל והשער הם יותר ממעבר דרך השער לתוך העיר העתיקה. למרות שרוב התיירים לא עושים זאת, כדאי לעשות שתי פעילויות נוספות במגדל (שתיהן כרוכות בתשלום):
- להיכנס למגדל עצמו ולהתרשם מתערוכת קבע בנושא המגדלים של פראג שמתמקדת במגדל אבק השריפה
- לעלות למרומי המגדל וליהנות מתצפית על העיר הכי יפה בעולם מזווית אחרת. אמנם לשם כך נדרש טיפוס במעלה 186 מדרגות לגובה של 44 מטר, אבל כמובן שהנוף שווה כל טיפת זיעה.
במגדל כאמור אין מעלית והעלייה למעלה כרוכה בלא מעט סיבולת לב ריאה, אם כי הנוף שצפוי לכם בהחלט שווה את זה. במידה ואתם מחפשים אבל תצפית שהעלייה אליה לא דורשת להגביר את קצב הלב יתר על המידה, רצוי שתשקלו לבקר באייפל הצ'כי בגבעת פטרין או במגדל התקשורת בשכונת ז'יז'קוב בצמוד לבית הקברות היהודי הישן של הנודע ביהודה.
מה עוד באזור?
במידה ואתם אוהבים היסטוריה, אז ישנן דרכים נוספות להעשיר באמצעותן את הידע שלכם על פניה הקדומות של פראג העתיקה. בסביבתו של מגדל אבק השריפה ישנם עוד מונומנטים מרשימים ומיוחדים ביופים שמחייבים תשומת לב. כך למשל הבית המונוציפלי הסמוך, מבנה משגע באדריכלות האר-נובו, המקום מספר אחד בעיר למופעי אופרה והאתר שבו הוכרזה הרפובליקה הצ'כוסולובקית הראשונה ב1918, הוא רק אחד מהם. בכיכר הרפובליקה תמצאו גם את תיאטרון היברניה, מנזר עתיק יומין בסגנון הבארוק אשר שירת את הנזירים הפרנציסקנים האירים והיום מתקיימים בתוכו מופעי תרבות והצגות סוחפות עד מאוד. מעבר לכביש לצידו משתרע מבנה נוסף שיתפוס את תשומת ליבכם, בפרט לאור עיצובו הברוטליסטי בקדמת הבניין, הלא הוא הבנק הראשי של צ'כיה. לא מדובר רק בבנקה המרכזי של המדינה אלא גם במוזיאון עם תערוכות יוצאות דופן העוסקות בנושא כלכלה, פיננסים, אולם גם בתהליך יצור מטבעות ושטרות של הכסף המקומי – קורונה צ'כית.
חובבי שופינג יוכלו להמשיך מכאן לקניות בשדרת נה פריקופיה המציעה חנויות כמו זארה, אדידס ונייקי. אופציה אחרת היא לגשת לקניון פלדיום הקרוב הנחשב לקניון האטרקטיבי ביותר בסנטר. אלה מביניכם שחפצים בעוד היסטוריה, מוזמנים לנסות את מוזיאון הקומוניזם השוכן כ-2 דקות הליכה מהמקום.