כיכר העיר העתיקה בפראג

אמנם בפראג יש הרבה כיכרות עתיקות, אבל כשאומרים "כיכר העיר העתיקה פראג" מתכוונים לכיכר אחת – הכיכר שבה נמצא השעון האסטרונומי בפראג שנקראת גם כיכר השעון של פראג.

צפייה בשעון נחשבת לאחת מאטרקציות החובה שכל מבקר בעיר חייב לעצמו. אמנם השעון מצלצל כל שעה עגולה החל מ-09:00 ועד 21:00 בערב, אבל כולם מגיעים למופע של השעה 12:00 מסיבה אחת – בשעה זו נעות במעגל 12 בובות שמסמלות את השליחים של ישו.

השעון האסטרונומי בכיכר העיר העתיקה בלב פראג

השליחים לא לבד

עם זאת, השעון הוא ממש לא רק השליחים וכל צלצול הוא חוויה שמורכבת מ-4 שלבים:

  • שלב 1 – דנדון הפעמונים של השעון
  • שלב 2 – פסלים שונים שנעים במעגל כאשר כל אחד מהם מבצע פעולה כלשהי: השלד שמסמל את המוות מנגן בפעמון, הקמצן שמסמל את רדיפת הבצע האנושית מנופף בשק כסף, בובה בדמות טורקי שמסמלת את הכופרים (אויבי הכנסייה) מנענעת בראשה ובובה שמסמלת את היוהרה מתבוננת במראה.
  • שלב 3 – הופעתם של 4 בובות שונות בצידו התחתון של השעון שמסמלות את הפילוסוף, המלאך, האסטרונום וההיסטוריון.
  • שלב 4 – סיכום המופע ע"י קרקורו של תרנגול מוזהב.

כאמור, בשעה 12:00 מתווסף שלב נוסף (בין שלב 3 לשלב 4) שנחשב לאטרקטיבי מכולם, אבל מומלץ להגיע להפעלה הראשונה של השעון מסיבה אחת – אגדה אורבנית טוענת שהקרקור הראשון של התרנגול מגרש את הרוחות הרעות ומביא מזל.

לא רק בובות

עם זאת, השעון אינו רק תצוגת בובות (הם נוספו לו רק במאה ה-17) אלא בעיקר מופת אסטרונומי והנדסי. מדובר בשעון האסטרונומי הוותיק בעולם שעובד כמעט ברציפות מ-1410.

השעון מאפשר לדעת את השעה לפי זמן גריניץ', שעון צ'כיה והזמן הכוכבי ואת מצב השמש והירח בשמיים – מה שאומר שהוא מאפשר לדעת לא רק את השעה, אלא גם את החודש, את השנה ואפילו את המזל האסטרולוגי הנוכחי.

אחת הדרכים הטובות ביותר להבין איך השעון עובד היא להצטרף לסיור מודרך במגדל השעון – מה שמאפשר גם ליהנות מנקודת תצפית ייחודית על העיר ועל הכיכר. ואיך אמרו חכמים? שתי ציפורים בשעון אחד !

Comments

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *