שכונת טרויה בפראג היא שכונה רבת יופי ופאר שכדאי לכם להכיר.
תיירים רבים חולפים דרכה מדי ביום, בין אם זה בעת נסיעתם לגן החיות או הגנים הבוטנים שממוקמים בה, ועדיין הם מפספסים את מרבית הקסם הבלעדי שלה על פני שכונות אחרות בעיר.
במונחים ישראלים אפשר לאמר שטרויה היא הסאביון הצ'כי, ואולי אף מעבר לכך. השכונה משתייכת לרובע מספר 7, אולם היא מבודדת ממנו באמצעות נהר הולטאבה, ובכך היא מציגה איזור פסטורלי, קסום ושלו בפני עצמו במרחק של רק 6 קילמוטרים צפונה ממרכז העיר..
השכונה עתירה בטבע, נופים, כרמי ענבים וגנים יפהפיים. הרחובות הראשיים שלה, "טרויסקה" ו"נאד קזאנקואו" מעוטרים בוילות יוקרתיות, שם גרים אנשי האלפיון העליון לצד שגרירים זרים. בצידה הדרומי של טרויה, בקרבת הנהר, ישנם מסלולים מצוינים לפעילות ספורטיבית, כגון רכיבה על אופניים וריצה, אותם מנצלים מקומיים. כמו כן, בנקודה הזו של השכונה פועלת תעלת קיאקים מלאכותית מרהיבה, היכן שמתקיימות אפילו תחרויות בינלאומיות. בחלקה הצפוני של השכונה תמצאו גם שמורה מוגנת, צוקים ונוף עוצר נשימה עם מבט שובה לב מלמעלה. הדובדבן שבקצפת מתגלם אבל דרך הטירה הבארוקית האייקונית שכל כל מוקפת בהמון ירוק ואווירת מרגוע ששוררת בתוכה.
בשכונה פועל בית ספר יסודי ותיכון, כמו גם גני ילדים, צהרונים ומתנ"ס. לאורך השכונה גם מספר בתי מלון ובעיקר מלונות מסוג קאמפינג, המאפשרים חנייה לרכבי קראוונים, שמבקרים שונים מגיעים עימם, במיוחד קבוצות העורכות טיולים בנקודות שונות פנים אירופה. בטרויה גם כמה מסעדות, מכולת שכונתית, בתי קפה ושירות דואר המשמש את המקומיים.

השכונה מחוברת לחלקים חשובים נוספים בעיר באמצעות שני גשרים. הראשון הוא גשר טרויה, גשר עשוי פלדה באורך 262 מטרים משנת 2014 המשמש למעבר של כלי תחבורה פרטיים וציבוריים בין טרויה לשכונת הולשוביצה הסמוכה. פעמים רבות מכונה גשר זה בתור "הגולדין גייט ברדיג'" של פראג, בשל העיצוב האדריכלי המעניין שלו. הגשר השני הינו "גשרון טרויה" הנועד להולכי רגל בלבד. גשר זה מחבר בין טרויה לאי הקיסר וחוות הסוסים שמובילים בהמשך לפארק סטרומובקה.
בשכונה גרים בין 1200 ל 1500 תושבים קבועים. למרות שמדובר באחת השכונות הקטנות ביותר במטרופולין כולה, טרויה זכתה להיות שכונה סופר דומיננטית ורבת חשיבות תרבותית, היסטורית וכלכלית המרכזת בתוכה מניין גבוהה של אירגונים בבעלות ממשלתית.
בכניסה לטרויה פועל המכון הלאומי לבדיקות אלקטרוטכניות, מוסד מ-1950 בו פועלות מעבדות לבדיקת מוצרים חשמליים. המכון נחשב לאחד ממוסדות ההסמכה האלקטרוטכנים הבכירים ביותר בצ'כיה וביבשת האירופאית בכלל.

שכונה שהיא אייקון אמיתי
לא לחינם קיבלה השכונה את שמה "טרויה" המשווה בינה ובין העיר האגדית מכתבי המשוררים של העת העתיקה. השכונה היא סמל אמיתי למהו אידאל היופי והתרבות.
ההיסטוריה של השכונה מגיעה עד למאה ה-12 ויכול להיות שעוד לפני זה. התיעוד העתיק ביותר בידינו, שמתאר יישוב קדום של איזור זה, מגיע משנת 1197, שם מכונת טרויה "זדני אובנץ", צמד מילים שניתן לתרגם לעברית כ"מרעה כבשים אחורי". ככל הנראה, השכונה הייתה מיושבת בהתחלה על ידי רועי צאן וחקלאים שעסקו בגידול תבואה וענבים, דבר שהצליח להשתמר חלקית עד היום. הריחוק מהעיר יחד עם הגישה למקור מים יצרו מקום מתאים לחקלאות וגידול בקר. ייתכן שהכפר הקדום היה מחולק במקור לשניים, לחלק "אחורי", איפה שגן החיות וכרם הענבים ממוקמים היום וחלק "קדמי" בקרבת נהר הולטאבה.
הישוב המצומצם היה לאורך ימי הביניים יחסית עצמאי ומבודד גאוגרפית. הגישה אליו הייתה דרך שדות ויערות מאזורים צפוניים לו או בעזרת שייט בין שתי גדות הנהר. הפסטורליות שהקיפה את כל האיזור, היא גם ששמרה על הנבדלות של האתר כולו עד לעת החדשה, וניתן להגיד שעד לימים אלה. עם זאת, הכפר היה כפוף לכנסייה בהיבט הרוחני והדתי, אבל גם בצורה כלכלית. אנשי הכפר נדרשו לשלם מיסים והשטח בו הם חיו היה מוכר רשמית בתור רכושה של הכנסייה. אובנץ היה כפוף למנזר ג'ורג' במצודת פראג, ככל הנראה זה היה כך בין המאה ה-12 ל 15. המנזר עידד רבות את ההתפתחות החקלאית במקום, ובפרט ייצור היין. השפעתו הקנתה לכפר כולו גם מעטפת דתית, בעיקר קתולית. הכפריים כמובן לא יכלו לחמוק מתשלומי מיסים ונדרשו לשלם לכנסייה תגמול בצורת מזון, תבואה, יין, ענבים וכבשים שגודלו באובנץ.
במאה ה-15, עקב מלחמות ההוסיטים, משבר בכוחה של הכנסייה והחרמה של רכוש קתולי נרחב, מאבד הכפר את הכפיפות שלו לאירגוני הדת ובמרוצת הזמן הוא עובר לידה של האצולה. בין המאות ה-15 ו-17 ממשיך אובנץ להתאפיין כאיזור חקלאי מרוחק ומבודד מהעיר, המתמחה בגידול ענבים וייצור יינות.
בשנות המעבר בין המאה ה-17 ל -18 חווה השכונה את ההתפתחות הדרמטית ביותר בהיסטוריה שלה, כאשר משפחת האצולה הצ'כית שטרנברג מקימה במקום טירה. בראש המשפחה עמד האציל והדיפלומט ואצלב וויטייך, שירש את השטח מאימו, ועליו הוא החליט להקים טירת קיץ שנועדה לשמש כמשכן מנוחה למשפחתו מחוץ לעיר בחודשים החמים של השנה. ייעוד נוסף של הטירה היה לשרת גם כמחנה לפעילות צייד שהייתה חביבה עליהם. השטרנברגים היו אריסטוקרטים מובהקים בעלי כח, ממון ואמצעים שתמכו בתרבות, אמנות ובבניית נכסים. בניית הטירה נועדה להוות כסמל לכוחם ומעמדם הנשגב.
בחלוף השנים עבר הנכס בין ידיהן של משפחות אצולה שונות. אצולת שטרנברג בנתה את הטירה והחזיקה בה ראשונה. ב-1763 נמכרה הטירה למריה תרזיה שהשתמשה בה בתור מוסד לנשים אצילות, וגם היא בעצמה שהתה בטרויה כמה פעמים. הבעלים של הטירה במאה ה-19 הייתה משפחת וינדיש-גרץ. מאוחר יותר היא נרכשה על ידי הז'ידליצים. למרות השינוי בבעלים, נותר השימוש בטירה פחות או יותר דומה אצל כולם, בדרך כלל כנכס ייצוגי ולמנוחה.
הבעלים הפרטיים האחרונים של הטירה היה אלויס סבובודה, אדם עשיר שהחזיק באדמה ואחוזות רבות, מי שנישא לאישה ממשפחת האצולה ז'ידליץ. המשפחה הייתה ידועה בתחזוקה של אדמות, יצירת חקלאות, והקמת מפעלי מזון מסוג בירה וחלב. באותה העת המשפחה החזיקה בטירת טרויה, ועל ידי נישואיו של סבובודה עם אישה לבית ז'ידליץ הוא ירש לבסוף את הנכס מאישתו. סבובודה היה בעל חזון גדול, הוא רצה להנגיש את השכונה טוב יותר לעיר, כמו גם לשמר את החקלאות המקומית ולטפח באיזור יצור של בירה, חלב וגבינות. בשנת 1922 לרגל יום ההולדת ה-70 של תומאש גאריג מאסריק, הנשיא הצ'כסלובקי הראשון, ולכבוד ההילולה של הפילוסוף והפדגוג הצ'כי יאן עמוס קומנסקי, העניק סבובודה את נכסיו בטרויה כמתנה למדינה הצ'כסולובקית. בקשתו הייתה שיהיה באתר שימוש חינוכי וסוציאלי לנוער, דבר שבסוף לא התרחש. מצד שני, לאחר שהמדינה קיבלה לרשותה נכס כה עצום, זה איפשר לה לנצל את הטבע והשטח לטובת הקמת גן החיות והגן הבוטני שקיימים כאן עד עצם היום הזה.
בתקופת מלחמת העולם השנייה הייתה התחזוקה של המבנה מינימלית למדי. בסוף המלחמה ועם תחילת העידן הקומוניסטי של צ'כיה ב-1948 הולאמה הטירה לגמרי ושימשה בעיקר לטובת אירועים תרבותיים וכנסים, וכך גם קורה היום. טירת טרויה משמשת היום כאולם תערוכה של הגלריה הלאומית ולעיתים תכופות נערכים בה מאורעות פרטיים וציבוריים, החל מחתונות או מסיבות פרטיות, ועד לטקס חלוקת בגרויות של בתי ספר ומפגשי תרבות במתכונת של קונצרטים ומופעים. המבוך הטבעי והגנים הירוקים שעוטפים את הטירה מהווים נקודה אידאלית לקיום פסטיבלים, בהם פסטיבל היין השנתי שמתקיים ברציפות בכל חודש ספטמבר מאז 1999.
בתחילת שנות ה-90 לאחר פול הקומוניזם הפכה השכונה למקום משכנם של דיפולמטים ושגרירים רבים ממדינות זרות. הנדל'ן בטרויה הוא מבין היקרים בכל צ'כיה, הוא מורכב מוילות, דירות גן ובתים של פרויקטים חדשים.
הזדמנות פז להמון כיף משפחתי
טרויה אמנם שכונה קטנה, אבל מבחר האופציות המגוון להינות ולבלות בה הופך אותה לסופר אטרקטיבית באשר לאטרקציות לילדים בפראג. בילוי בשכונה יאפשר לכם לשלב טבע ותרבות, אמנות והיסטוריה, אוכל וספורט. מבקרים שיגיעו הנה יוכלו למלא יום שלם בחוויות בלתי נשכחות לכל גיל או קבוצה ובוודאי להרכבים משפחתיים, גדולים וקטנים כאחד.
טירת טרויה

הדגל של השכונה כולה הוא טירת טרויה, מונומנט מרהיב ומיוחד מסוף המאה ה-17 ששידרג את האיזור כולו, והפך אותו מאתר חקלאי ומרעה כבשים פשוט לשטח אריסטוקרטי, בו שהו ובילו שושלות אצולה שונות עד ל1922, כאשר בעליה האחרונים, אלויס סבובודה, העניק אותה מתנה למדינה הצ'כוסלובקית.
אם נרצה להיות מדויקים, יש לאמר וילת טרויה ולא טירה, היות והיא נבנתה בהשראת הוילות המפוארות בפרברי איטליה מסביב לערים הגדולות. הפרויקט מומן על ידי האציל ואצלב וויטייך משטרנברג שבחר לו בטרויה כמקום משכן לעונת הקיץ. שטרנברג היה משכיל ועסק רבות בספרות העולם העתיק, ולכן הוא גם שבחר לכנות את משכנו ובכלל את השכונה כולה בשם "טרויה", מכיוון וראה בה פוטנציאל להפוך למקום מושלם ובעל סטטוס של חן, עושר, תרבות וחכמה, כמו טרויה של משוררי יוון העתיקה. על פי ממצאים, כבר ב-1685 אנו מוצאים עדות כתובה על שימוש בכינוי "טרויה" לוילה ולאיזור כולו שהיו תחת תהליכי בנייה.
הטירה נבנתה בין השנים 1679 ל 1685 בהשפעת האדריכלות הבארוקית הרומית והצרפתית. האדריכל היה ז'אן בטיסט מתיי, אמן צרפתי מיומן שנטל חלק במימוש פרויקטים רבים נוספים ברחבי פראג וצ'כיה, בהם למשל כנסיית פרנציסקוס מאסיזי בכניסה לגשר קארל, היכל הארכיבישוף בכיכר הראדצ'נסקה או ההיכל הטוסקני.
החלק הדומיננטי של הטירה הוא הסלון המרכזי שניצב באמצע המונומנט, אליו מחוברים מימין ומשמאל מסדרונים סימטרים עם סלונים נוספים המשקיפים אל הגינה הגרנדיוזית שמקיפה את המתחם כולו. כל אחד מהקצוות של כנפי המבנה כולל מגדלי בלוודר דו-קומתיים. אל הסלון הראשי מובילות מדרגות בארוקיות דו צדדיות אותו הן מחברות עם הגינה החיצונית. מדרגות אלה הן פרי מלאכתם של האמנים ג'ורג' ופאול למשפחת הרמאן מדרזדן. אלמנט דקורטיבי שניכר מאוד לעין במדרגות אלה הן דמויות האלים והגיגנטים המסמלים את המאבק הבלתי פוסק בין הרמוניה לכאוס.
ברור שבפרויקט כה משמעותי וענק היה צורך באמנים נוספים, וכך לדוגמה הצייר האיטלקי קרפופורו טנקלה השתתף בצביעת קומת הקרקע, בעוד האב פרנצ'סקו מרקטי ובנו ג'ובאני פרנצ'סקו דאגו לקומה הראשונה. האולם הראשי עוטר, נצבע וקושט על ידי האחים אברהם ויצחק גודין ששילבו ציורי קיר בטכניקת ציור אשלייתית. כפי שאופייני לבארוק, הפרסקות מציגות דמויות מיתולוגיות לצד קדושים, אך פה יש גם ניסיון לפאר את שושלת הבסבורג. יתר החדרים מרוהטים בריהוט עתיק ואותנטי, מאובזרים במראות וכוללים דקורציית "סטוקו".
הוילה כולה מוקפת בגינה מטופחת ורחבת מימד שעוצבה בהתאם לאדריכלות הבארוקית. הגן מכיל מבוך עצים, ערוגות פרחים, ביתנים, מזרקות מים ופסלים של דמויות מהעת העתיקה. בגינה נערכים אירועים שונים לאורך חודשי השנה, שהמרכזי מביניהם הוא חגיגת האסיף בסתיו המלווה בשתיית יין ומשקאות צ'כים דומים לו, כמו "בורצ'אק", שזה יין מתוק שעבר תסיסה חלקית בלבד.
טירת טרויה משמשת כיום בעיקר כמוזיאון שמתופעל על ידי הגלרייה הלאומית. התערוכה כוללת תצוגה קבועה של חפצי אמנות צ'כים מימי הבייניים בנוסף לתצוגות משתנות. ישנה גם אפשרות לשכור את המבנה לטובת קיום אירוע פרטי.
הגן של הטירה הינו שטח ציבורי פתוח למבקרים בחינם, בעוד הגישה לחלק המקורה הינה בתשלום, החל מ-200 קורונות צ'כיות למבקר.
כתובת: U Trojského zámku 4/1, 171 00 Praha 7
שעות פתיחה: בימי שלישי, רביעי, שבת וראשון פתוח בין 10 ל 18, ביום שישי נפתח ב-13. בימי חמישי ושני סגור.
כרם הענבים ע"ש קלרה הקדושה

מרכיב חשוב ובלתי נפרד מטירת טרויה הוא כרם הענבים על שם קלרה הקדושה. הכרם ממוקם צפונית לטירה והוא מהווה את אחד מכרמי היין העתיקים והרחבים ביותר בכל העיר.
כפי שהוזכר למעלה, טרויה היוותה בימי הביניים מקום לרעיית כבשיים, גידול תבואה וענבים. מכתבים שנמצאו עולה כי באיזור זה התקיים כרם כבר במאה ה-13. האיזכור הראשון הוא משנת 1228 והוא משמש עדות חשובה לפעילותם של נזירי בזיליקת ג'ורג' הקדוש בפראג שגידלו כאן ענבים. כנסייה זו הייתה גם נותנת החסות הדתית לכל שכונת אובנץ. מאוחר יותר במאה ה- 14 ידוע כי המלך קארל הרביעי הורה להקים כרמים במרחק של 3 מיל מפראג והכרם של טרויה ענה בדיוק לסטנדרט שהוצב, בנוסף לתנאים החקלאיים המצוינים, שכללו גישה מעולה למקור מים.
למעט מספר הפסקות קצרות, גידול ענבים והפקת יין התקיימה בכרם כמעט ללא הגבלה. היום הכרם משתרע על גבי 3.5 הקטרים, שזו עובדה שהופכת אותו לגדול ביותר מבין כל כרמי העיר. מדי שנה מייצר הכרם למעלה מ-20 אלף בקבוקי יין בגודל של חצי ליטר כל אחד, אשר רבים מהם זכו וממשיכים לזכות בפרסים והוקרות מיוחדות.
להבדיל מכרמים אחרים בעיר, כרם הענבים של קלרה הקדושה כולל גם ערך מוסף במתכונת של מסלול לימודי. מבקרים שיפקדו את האתר מוזמנים ללמוד מקרוב על זני הענבים השונים, אופן גידולם ותהליך ייצור היין שמתקיים בכרם עצמו החל מ-2009. המבקרים יוכלו בהחלט גם להינות מתפריט טעימות מהולל ולהתנסות ביינות השונים והמשובחים של הכרם (ריזלינג, מילר-תורגו, סוביניון, פורטוגל כחול ואחרים). לאורך הכרם תמצאו אפילו תערוכה המציגה למעלה מ-110 זנים חיים של ענבים שמאושרים לגידול ברחבי צ'כיה.
כאשר האציל ואצלב וויטייך לבית שטרנברג מקים במאה ה-17 את טירתו בשכונה, הוא מוסיף לכרם הענבים גם בית תפילה נוצרי קטן שהוקדש לקלרה הקדושה, הפטרונית של אישתו – קלרה ברנרדינה דה מלטסן. בדומה לטירה, גם קפלת קלרה הקדושה נבנתה בסגנון הבארוק ומיקומה ביחס לטירה יחד עם הכרם יוצרים יחדיו מחזה ציורי של מקשת טבע הרמונית אחת. הקפלה פתוחה למיסה ושימוש דתי מדי יום ראשון. בתוך הקפלה תמצאו פריטי דת היסטורים, בהם צלב מהמאה ה-18 ומזבח תמונה מ-1924. קפלת קלרה הקדושה היא חלק מהגן הבוטני של פראג והיא מוצבת ממש בכניסה אליו.
שעות פעילות: נובמבר-פברואר מ 9 ועד 16, מרץ-אוקטובר 9 – 19. טעימות יין מתקיימות בכל חודשי השנה מינואר ועד דצמבר. בימי שני-שישי בין 13 ל 16:30, שבת וראשון בין 11 ל 16:30. בחודשי הקיץ שבהם הימים ארוכים אפשר להגיע לטעימות עד השעה 19:30.
גן החיות
גן החיות של פראג הוא אחת מהסיבות העיקריות שבגללן מבקרים עוברים דרך שכונת טרויה, ובצדק. גן זה נפרס על שטח בלתי יאמן של 60 הקטרים, ובזאת הוא מהווה אחד מהגנים הגדולים מסוגו בעולם.
גן החיות נפתח רשמית ב-28 לספטמבר, יום העצמאות הצ'כי, לשנת 1931, בחלקה המערבי של שכונת טרויה. אמנם כבר במאה ה-19 היו רעיונות להקים גן חיות משוכלל בבירה הצ'כית, אך התנאי לכך התבשל רק מאוחר יותר, ובייחוד לאחר שב-1922 קיבלה המדינה לידה את טירת טרויה ואת כל השטחים העצומים מסביב לה. הקירבה של השכונה למקור מים כמו נהר הולטאבה, ביחד עם הטבע האדיר מסביב והפרטיות של האיזור היוו תנאים אידאלים להקמת גן החיות במקום.
התערוכות בגן היו בהתחלה מצומצמות וכללו מספר חיות בודדות כמו אריות, טיגריסים, דובים, איילים וכמה עופות. המנהל הראשון של הגן היה האורניתולוג הפרופסור ייז'י יאנדה. במרוצת השנים הגן השתכלל והתרחב עוד ועוד. בין שנות ה30 לשנות ה-50 של המאה הקודמת נוספו לגן חיות נוספות, בהן ג'ירפות, פילים והיפופוטמים. ב-1956 נוסף לגן זאב ארקטי, אימוצו היה האימוץ הראשון בעולם של חיה זו בשבי. מספר שנים מאוחר יותר ב-1959 אימץ גן החיות את דוב הקוטב הראשון בכל צ'כוסלובקיה. בין שנות ה-60 וה-80 שודרג הגן בעוד ועוד ביתנים ומתקנים מודרנים שאיפשרו לו לקלוט חיות נוספות בסביבה הולמת. היום גן החיות של פראג הוא בית ללמעלה מ-5 אלף חיות הנחלקות ל650 מינים שונים. גן החיות מפורסם גם עקב מאמציו לקלוט חיות נכחדות, כמו סוס פרז'וואלסקי. מדי שנה מבקרים בגן כ-1.3 מיליון מבקרים.
גן החיות מציע למבקריו חוויה נדירה שיכולה בקלות למלא לכם יום שלם. בין התערוכות המהפנטות שכדאי לבקר בהן נוכל למנות את מתחם "היער האינדונזי", "עמק הפילים", "הבית האפריקאי" או "הפאבילון של רקוש" הכולל תערוכת עופות נדירים. בגן החיות פועלים לרשותכם מספר מסעדות וקיוסקים עם אפשרות לקניית מזון ושתייה.
דמי כניסה: מבוגר 330, סטודנטים עד גיל 26 או ילדים בגיל 3 עד 15 – 250, פנסיונרים 150.
שעות פתיחה: ינואר- פברואר 9-16, מרץ 9 – 17, אפריל 9-18, מאי-אוגוסט 9 -19, ספטמבר-אוקטובר 9-18, נובמבר – דצמבר 9 -16.
כתובת: U Trojského zámku 120/3, 171 00 Praha 7
הגן הבוטני


מלבד הטירה, גן החיות או הכרם של קלרה הקדושה, בשכונת טרויה בפראג פועל גם גן בוטני מושקע ויוצא דופן. בדומה לגן החיות, גם הגן הבוטני זכה לקום רק לאחר שהשטחים הרבים באיזור הועברו לידה של המדינה. הגן הבוטני נוסד רשמית ב-1969 צפונית לטירת טירה על גבי תל מעל לכרם הענבים ע"ש קלרה הקדושה. שטחו של הגן נפרס על גבי 52 הקטרים ירוקים ועמוסים בטבע שמבטאים היטב את האופי של כל האיזור, כפי שהיה כבר מימי קדם, כשטרויה הייתה רק מרעה כבשים ופינה חקלאית צנומה.
הגן מתפאר בחוויה בוטנית שאסור לחובבי טבע ובוטניקה להחמיץ. בגן פועלות תערוכות חיצוניות ומקורות, קבועות ועונתיות. התצוגה הפתוחה כוללת גנים פתוחים וסגורים לצד שמורת טבע ויער מיוחד שימלא לכם את הריאות באוויר בריא וצח. בחלקיה הרבים של התצוגה הפתוחה תוכלו לפגוש פלורה אופיינית לצ'כיה ולאירופה, אך גם למקומות אחרים בתבל כמו המזרח התיכון ואסיה. בגן הבוטני מגודלים בין היתר צמחים ופרחים כגון פרימולה אביבית, שיח הנחש, מרגלית היער, מרווה, רוזמרין ולבנדר. בערוגות שונות בגן גדלים שתילים רב עונתיים לצד פרחי נוי. הגן היפני, שהוא מבין החלקים הקסומים מכל הגן הבוטני, וגם האהוב ביותר בעונת האביב והקיץ, יציע לכם תערוכה סוחפת של פרחי סאקורה, אדר יפני, אזליאות ורודודנדרונים.
התערוכה המקורה של הגן הבוטני מסתתרת לה בתוך "הפאטה מורגנה" – חממה טרופית המחולקת לפי שלושה איזורי אקלים שונים, שבכל אחד מהם צפויה לכם הפתעה בוטנית ייחודית. החלק הראשון מוקדש לאיזורי אקלים טרופים יבשים (מדגסקר, אוסטרליה, דרום אמריקה), שם צפויים לכם קקטוסים, באובבים, יובורביות, אלוורה, אגבה וסוקולנטים. החלק השני מדמה אזור אקלים טרופי לח עם סחלביים, עצצי בננה, קפה וקקאו לצד ברומליה, שרכים ואנטוריום. הנקודה השלישית מציגה אקלים טרופי הררי עם פרחי אלפינים טרופים, טחבים וסחלביים מיניאטוריים. מלבד כל אלה שהוזכרו – צפויים לכם גם צמחים נדירים נוספים מקטגוריית הטורפים, בהם לעקנים ורוסנות. התערוכה כוללת גם פרחים עתיקים או בסכנת הכחדה, כגון ציקאסים.
בשנת 1992 סופח כרם הענבים של קלרה הקדושה לגן הבוטני, ובזאת הוא נחשב לחלק מן התערוכה הכללית, ובפרט המסלול המרשים שיציג בפניכם תערוכה חיה של יותר מ-100 זני ענבים המותרים לגידול בצ'כיה. הכרם פתוח באמצע היום גם במתכונת של בר יינות, בו יוכלו המבקרים לנוח מהבילוי בגן ולשלב הפסקת טעימות של יין המיוצר ממש במקום.
לא אחת מתקיימים בגן הבוטני פסטיבלים ותערוכות עונתיות שמומלץ להתעדכן לגביהן מראש. אחת מהתערוכות העונתיות המפורסמות והאייקוניות ביותר בגן היא תערוכת הדלעות לכבוד האלווין, לרוב היא מתקיימת בסוף חודש אוקטובר.
שעות פתיחה: ינואר – פבראור + נובמבר – דצמבר 9-16, מרץ- אוקטובר 9 – 19.
כתובת: Trojská 800/196, 171 00 Praha 7 – Troja
עלות כניסה: מבוגר 180, פנסיונרים מגיל 60 ומעלה – 95, ילדים בני 3 עד 15 או סטודנטים עד גיל 26 – 120, כרטיס משפחתי לזוג הורים + עד 3 ילדים: 540.
מסעדות ואוכל
מבחר המסעדות ובתי הקפה בשכונת טרויה בפראג הינו מצומצם יחסית, ולכן עדיף אולי לשמור את הארוחה לסוף הטיול, כשתחזרו למרכז ותוכלו להינות משפע של מקומות, החל ממסעדת הבשר אל גאוצ'ו, דרך סושיית יאמי ביסטרו ועד למטבח הישראלי-צ'כי אצל הגולם.
מאידך, האופציות בטרויה גם טובות ויספקו לכם חוויה קולינרית לא רעה בכלל ובטווח מחירים סביר ונוח לכיס.
Del Corso
מסעדה איטלקית ופיצרייה נחמדה עם תפריט עתיר מנות מארץ המגף. המסעדה מציעה סלטים, פסטות, פיצות, אנטיפסטי, מנות דגים ובשר. יש להם סלט קיסר מעולה, המוגש עם חתיכות עוף בגריל וקרוטונים. פיצת המרגרטיה שלהם לא רעה בכלל, פריכית ונאפת טרי במקום עם תוספות טעימות לחך, בהן גבינת מוצרלה ועלי בזיליקום. אם אתם אוהבים ספגטי, אז לכו על פטוצ'יני מפיאנו, מנת פסטה מעולה המשלבת כמה סוגי בשר שונים ביחד עם גבינת פרמז'ן מצוינת. לחובבי מאפים מומלץ להזמין פוקצ'ו עם מיונז וירקות באש, זה הולך נהדר ביחד. לדל קורסו גם קינוח טירמיסו מעולה שרבים אוהבים.
מחיר ממוצע: 250-350 קורונות לאדם
פתוח בכל יום בין 11 ל 23
Trojská 632, 171 00 Praha-Troja
Kavárnička
בית קפה קטן אך כיפי המתמחה בעוגות בית צ'כיות, גלידה ושתייה חמה. המקום יושב ממש למרגלות הגן הבוטני, כך שהוא מושלם ונגיש למעט מנוחה בזמן בילויכם בשכונת טרויה. חוץ מהקפה המשובח, בקברנצי'קה תמצאו גם מנות פנקייק מושחתות, חביתות וארוחות בוקר שונות, מאפים טריים, טוסטים, סנדביצ'ים ואף נקניקים מבושלים המוגשים עם לחם וחרדל, בדיוק כפי שנהוג בצ'כיה. מבין כל העוגות השונות, כדאי לכם לנסות את עוגת הדבש "מדובניק" – מאפה נימוח ורב שכבות עם ממרח דבש מתוק וטעים שלבטח תעופו עליו.
מחיר ממוצע: 150-200 קורונות לאדם
למעט ימי שני, העסק פתוח בכל יום בין 10 ל 18
Trojská 632, 171 00 Praha-Troja
Potraviny Na Kovárně
בטרויה פועלת מכולת שכונתית שתשמש אתכם היטב בעת ביקורכם באיזור. בין אם תזדקקו לשתייה קרה בתחילת הטיול – טרם תמשיכו לאחד מהגנים או בין אם תרצו גלידה אמריקאית טובה, ב"פוטרביני נה קוברנייה" יש את השניים, וגם מעבר לזה. למרכול מוצרי מזון ושתייה בסיסיים, לצד מאפים טריים, מבחר פירות וירקות, מכונה להכנת קפה טרי וגם מוצרי היגיינה וטיפוח חשובים. המחירים במכולת מעט יקרים יותר מסופרים רגילים, אך בהתחשב בעובדה שבכל האיזור אין שום סופר, אז זה מובן.
פתוח מדי יום בין 6 ל 22
Pod Havránkou 765, 171 00 Praha-Troja
אטרקציות מעניינות נוספות באיזור
בסמוך לשכונת טרויה נמצאות אפשרויות נוספות לאטרקציות נסתרות בפראג עם המשפחה.
Císařský ostrov
אי הקיסר הוא האי הגדול ביותר בפראג הנפרס לאורך 29 הקטרים. האי איננו חלק משכונת טרויה, אלא משכונת בובנץ', ועל ידי כך הוא משתייך גם לרובע 7 וגם ל6, אבל הגישה אליו סופר נוחה מטרויה עצמה.
שמו של האי נגזר מהעובדה שהקיסר רודולף השני קיבל אותו כמתנה מעיריית פראג. הקיסר ניצל את השטח למנוחה ולצייד, כמו גם לגידול חיות (כנראה איילים) ואולי כמקום אירוח של אמנים ופילוסופים שעימם התיידד והוזמנו הנה בשביל לנוח ולשאוב השראה מן הטבע.
היום תמצאו באי חוות סוסים, מחנה אימונים לאילוף כלבים, משחקייה ציבורית הכוללת אומגה ומספר קיוסקים. בחלק היותר מערבי של האי פועלים מתקני סינון המים של פראג.
האי מחבר בין שכונת טרויה לפארק סטרומובקה וניתן להתחבר אליו דרך גשר טרויה שנבנה ב-2020 המיועד להולכי רגל בלבד. הכניסה לגשר היא מכיוונה הדרומי של טירת טרויה ליד נהר הולטאבה.
Stromovka

"פארק העצים" או סטרומבוקה בצ'כית הוא אחד מהפארקים הגדולים ביותר בכל העיר עם שטח העולה על 90 הקטרים. אם ביקרתם בסנטרל פארק בניו יורק, אז אפשר לאמר שסטרומבוקה הוא המקבילה המקומית שלו, אם כי בגודל קטן משמעותית. המבקרים בפארק יהנו מפינה שלווה ושקטה לא רחוק ממרכז העיר. לאורכו ולרוחבו של הפארק אגמים ומזרקות מים מיוחדות, לצד מסלולי הליכה ורכיבה על אופניים. בפארק תראו הרבה כלבים, אותם הצ'כים מוציאים להליכה, אבל גם סנאים, בונים וציפורים החיות שם. המשטרה המקומית מאמנת לעיתים תכופות את סוסיה בדרכים השוליות. בין הפארק לשכונת טרויה מדובר בכ-15 דקות הליכה דרך אי הקיסר שמחבר בין שני האיזורים.
היסטורית ידוע כי כבר במאה ה-13 התקיים פארק זה במתכונת של שמורת צייד ממלכתית של מלכי העיר. במאה ה-16 טיפח רודולף השני את הפארק ושידרג אותו במזרקות מלאכותיות וגם יצר לו רשת של תעלות מים שזרמו מנהר הולטאבה. היה זה רק במאה ה-19 שהפארק נפתח רשמית לציבור. היום תמצאו בסטרומובקה גם פלנטריום משוכלל מהמודרנים ביותר מכל צ'כיה.
Šutka
פארק המים שוטקה הינו אטרקציית מים מושלמת לימים החמים של השנה. הפארק יושב בחלקה הצפוני של טרויה הנמנה כבר עם רובע 8 ולא 7 כפי שמשתייכת מרביתה, אולם הגישה אליו פשוטה וקלה, ואפילו ברגל כ-20 דקות מהטירה דרך עליית גבעה. הפארק מהווה אלטרנטיבה זולה ולא תיירותית לאקווה פאלאס המפורסם. לשוטקה מספר בריכות, חיצוניות ומקורות, כך שכדאי לשקול להגיע אליו אפילו בחורף. כל בריכה מצוידת במספר מתקני כיף, מגלשות ובפינות ג'קוזי עם בועות. הפארק מפעיל גם מתקן מסוג נהר פרא שיסחוף אתכם כמין מערבולת נחמדה וכייפית. לרשותם של המבקרים גם שירותי מסאז' ועיסוי, מתחם ספא עם סאונות, מיטות שיזוף ומזנון.
פתוח מדי יום בין 10 ל 22
Čimická 848/41, 182 00 Praha 8
דרכי הגעה לטרויה
דרך ההגעה המשתלמת ביותר ממרכז העיר לשכונת טרויה בפראג היא באמצעות התחבורה הציבורית. כל שיש לעשות הוא לעלות על קו המטרו האדום סי ולרדת בתחנת "נדרז'י הולשוביצה" ומשם לסוע עם אטובוס קו 112 או 234. אם תרצו להגיע לגן הבוטני רדו בתחנת "קוברנה" הלפני אחרונה. אלה החפצים להגיע לגן החיות או לטירה, שירדו בתחנת "זולוגיצקה זהראדה" הסופית. כרטיסים לתחב"ץ קונים במכונות הכרטיסים לפני הכניסה למטרו. לאחר רכישת הכרטיס, יש לכרטסו במתקן המיועד לכך, ורק אז מותר לכם לסוע ולהחליף קווים או כלי תחבורה.