בתי כנסת ותפילות בפראג

בתי כנסת ותפילות בפראג הינם כיום דבר רגיל ומקובל בעיר, אך לא כך היה תמיד. היהודים החלו להתיישב בפראג ובצ'כיה כבר בשלהי המאה ה-10 לספירה אבל התיישבותם כאן היתה מאוד לא פשוטה. טרם נפתחו והתקיימו בתי כנסת ותפילות בפראג, נאלצו היהודים להתמוד עם מגוון בעיות קשות בדרך. ככל הנראה, ההתיישבות היהודית הראשונה בשטחי פראג הייתה באיזור הדרומי של הגדה המזרחית, שמו של המקום נקרא פודסקאלי ("מתחת לצוק" בתרגום חופשי מצ'כית), ישוב ליד טירת וישהארד שלא האריך ימים. כבר בין השנים 1096-1098 מסע הצלב הראשון השמיד את התישבותה של הקהילה היהודית באיזור זה. ההתישבויות הנוספות היו באיזורים עליהם יותר ידוע לנו מבחינה היסטורית כיום, כגון ההתיישבויות בשטחי העיר הקטנה "מאלה סטרנה" והקמתם של קהילות חדשות בקרבת הרובע היהודי וכיכר הרפובליקה כיום. באותה העת פעלו להם בתי כנסת ותפילות בפראג במיניין לצד בתי מדרש ומסעדות כשרות. לצערם הרב אבל של היהודים, גם התיישבויות אלו לא זכו להתקיים זמן רב. פעמים רבות הופצו עלילות דם נגד היהודים שהובילו לפוגרומים שונים, עד שבשנת 1215 התקיימה ועידת לטרנו באיטליה, ובה נקבע שהיהודים הם רוצחיו של ישו ולכן יש לכלוא אותם בגטאות ולשלול מהם זכויות רבות, וכך קרה. היהודים כולם קובצו מכל ההתיישבויות ברחבי פראג לשטחי הגטו היהודי המוכר לנו היום בתור הרובע היהודי יוזפוב. רק לאחר למעלה מ-550 שנה בשנת 1781 הוציא הקיסר יוזף השני מכתב סובלנות שהותיר ליהודים לצאת מהגטו, לקבל השכלה, לעסוק במגוון מלאכות עליהם נאסר שנים רבות לעסוק ובעצם הפך אותם לאזרחים מן השורה. היהודים כמו יהודים לא בזבזו את זמנם וראו בכך הזדמנות מצוינת בכדי לעבור למקומות אחרים ושונים ברחבי העיר ולהקים בהם בתי כנסת ותפילות בפראג. עם הזמן, הדבר הוביל לכך שהגטו הצפוף והישן התרוקן מאוכלוסיה יהודית אך בו זמנית התמלא בפשע וזנות, תהליך שבסופו של דבר אילץ את הרשויות לבצע הבראה לגטו. בין השנים 1893-1913 מרבית הביניינים הישנים של הגטו היהודי נהרסו, האוכלוסיה החדשה והלא טובה סולקה מחוץ למרכז העיר, ובמקום נבנו הביניינים המודרנים שאנו מכירים היום. לצד המבנים הישנים נפגעו גם מגוון בתי כנסת אשר התקיימו בהם בעבר תפילות בפראג וכך בעצם עוצב הרובע היהודי של פראג המוכר לנו כיום ובו מרוכזים מרבית המסעדות הכשרות בעיר, הקהילות היהודיות השונות, וכמובן שלל בתי כנסת פעילים עם תפילות בפראג.

קהילות יהודיות בפראג

היום בשטחי הרובע היהודי הישן ניתן למצוא קהילות יהודיות בפראג הפועלות נמרצות לטובת האוכלוסיה היהודית המקומית ועבור קהל התיירים הרחב המגיע לכאן מכל קצוות תבל. קהילות יהודיות בפראג ישנם כיום כמה. בראש ובראשונה יש את הקהילה היהודית הצ'כית האותנטית אשר מתפעלת את המוזיאון היהודי בפראג, מארגנת תפילות במיניין וגם מריצה מסעדה בשרית וכשרה בשם מסעדת "שלום". מדובר על הקהילה הוותיקה ביותר בשטחי פראג ואת מרכז הפעילות שלה ניתן למצוא בבית הקהילה עצמו ברחוב הראשי של הרובע היהודי, רח' מייזלובה 18. כמובן, ישנן קהילות יהודיות נוספות בפראג, כגון בית חב"ד שנוסד באמצע שנות ה-90 ומפעיל מרכז יהודי רוחני עם בית כנסת פעיל ומסעדה בשרית וחלבית. את בית חב"ד ניתן למצוא ברח' U Milosrdných 9, פראג1. המקום פונה לאוכלוסיה הישראלית המקומית אך משמש כבית יהודי חם לכל אחד, מגדול ועד קטן. בין שאר הקהילות היהודיות בפראג ניתן למנות את הקהילה הרפורמית והקונסרבטיבית הפעילה בעיקר בשבתות ובחגים.

בתי כנסת פעילים בפראג

למרות שמרבית בתי התפילה היהודיים בעיר משמשים לצערינו כמוזיאונים ואתרים היסטורים בלבד, עדין ניתן למצוא למזלנו בתי כנסת פעילים בפראג. רובם הגדול של בתי הכנסת הפעילים בפראג התפתחו לאט לאט עם בוא השנים. חלקם נמצאים כאן כבר מימי קדם וחלקם הוקמו לאור הביקוש שהביאה עימה ירידה גדולה של יהודים מכל רחבי תבל לפראג. היום, בתי כנסת פעילים בפראג מקיימים תפילות קבועות במיניין לאורך כל עונות השנה, ימי השבוע, בחגים ובשבתות. אם אתה תייר בעיר, בתי הכנסת הפעילים בפראג יישמחו לשרת גם אותך בשמחה ובאהבה רבה!

להלן רשימת בתי כנסת פעילים בפראג:

בית הכנסת החדש-ישן (אלטנוישול)
בית הכנסת החדש-ישן הינו בית הכנסת הגותי הוותיק ביותר בעולם. בנייתו החלה כבר בשנת 1270 והוא נשמר עד היום. בין האגדות הבולטות ביותר השוררות סביב בית כנסת זה, היא אגדת הגולם מפראג שעל פי הסיפור המפורסם, המהר"ל טמן בעליית הגג של בית כנסת זה את הגולם ששמר על יהודי העיר. היום מדובר על בית הכנסת הפעיל והעתיק ביותר בפראג. לאורך ימות החול הוא משמש בעיקר כמוזיאון וכבית תפילה יהודי הוא נפתח בעיקר בשבתות וחגים אך גם לתפילת מנחה ומעריב באמצע השבוע. קהל המתפללים כאן הוא לרוב קהל יהודי צ'כי אותנטי אבל ניתן למצוא בו גם תיירים וישראלים.

מומלץ לדעת: מפעת טעמי ביטחון יש אבטחה כבדה על בית הכנסת לכן אל תתפלאו אם תואלצו לעבור בדיקה ביטחונית טרם כניסתם לתוך מרחב בית הכנסת

מיקום: Červená 250/2

אתר רשמי: www.kehilaprag.cz

דרכי הגעה: מטרו A ירוק תחנה Staroměstská


בית הכנסת הגבוה – Vysoká synagoga
בית הכנסת הגבוה הינו בית כנסת פעיל בפראג שנחנך בעיר כבר בשנת 1577 ומטרתו הייתה לשמש את עובדי הקהילה היהודית המקומית. כיום בית תפילה זה משמש את הקהילה היהודית הצ'כית ואת קהל התיירים בעיקר לתפילות שחרית ומנחה בימי החול. הכניסה אליו היא דרך בית הקהילה היהודית הממוקם ברחוב מייזלובה 18. אנא קחו בחשבון שמפעת טעמי ביטחון אתם תואלצו לעבור בדיקה בטחונית.


בית כנסת אהבת יוסף המופעל על ידי בית חב"ד פראג

בית חב"ד פראג נוסד בשנת 1996 ע"י הרב מאניס ודיני באראש. בבית חב"ד פראג תוכלו למצוא פעילות יהודית רחבה לאורך כל השנה . פעילויות רבות מתקיימות בסמיכות לחגי ישראל ומתאימות לילדים ולמבוגרים כאחד. במרכז חב"ד פראג תוכלו להתפלל שלושה תפילות ביום במיניין במהלך השבוע, בחגים ובשבתות. תוכלו ליהנות מכאן משתייה חמה וקרה, כיבוד וחדר אינטרנט מפואר וממוזג עבור התיירים אשר פתוח בכל ימות השבוע. בבית חב"ד גם תלמידי תורה המארגנים אירועים ושיעורי תורה ואף לימוד בחברותא בשביל הקהילה המקומית והמטיילים בפראג.

מיקום: U Milosrdných 6 פראג1 במרחק הליכה של כמה דקות קלות מהרובע היהודי, בתי הכנסת המוזיאונים, ציון המהר"ל מפראג והכלי יקר, מרכזי הקניות ותחנות הרכבת התחתית והחשמלית.

אתר רשמי: www.chabadprague.cz

דרכי הגעה: מטרו A ירוק תחנה Staroměstská


בית כנסת ירושלים (מוכר בשם בית כנסת היובל).
בית כנסת זה אומנם מן הצעירים ביותר בעיר אך עם זאת נמנה גם בין המרשימים והיפים ביותר. הוא נבנה בין השנים 1905-1906 בסגנון ספרדי מאורי ויופיו הארכיטקטורי מושך אליו מדי שנים מאות אלפי מבקרים. במהלך ימות השבוע הוא משמש כמוזיאון אך כבית תפילה יהודי פעיל הוא פתוח בשבתות וחגים. לא מתפללים באולם התפילה הראשי אלא בקומה הראשונה בבית המדרש הקטן. קהל המתפללים כאן הוא קהל מתפללים צ'כי אותנטי ותיירים.

מיקום: פראג1, Jeruzalemská 7

דרכי הגעה: תחנת מטרו אדום C Hlavní Nádraží או הליכה של כ7 דקות משדרת וואצאלב


בית כנסת היכל דוד
מדובר על בית הכנסת הפעיל הצעיר ביותר בפראג הממוקם במלון הכשר – המלך דוד פראג ברח' היברנסקה 42. ניתן להתפלל כאן במיניין שלוש תפילות ביום בימי חול, חגים ושבתות. אינכם חייבים להיות אורחי המלון בכדי להתפלל פה. יש אבל לקחת בחשבון שמפעת טעמי ביטחון אתם תעברו בדיקה בטחונית