קתדרלת ויטוס הקדוש בפראג שנמצאת במתחם מצודת פראג היא הכנסייה הכי מפורסמת בפראג. ואגב, זה שמה המקוצר כי שמה המלא הוא "קתדרלת ויטוס הקדוש, וצלאב הקדוש ואדאלברט הקדוש". יש כאלו שקוראים לה פשוט "הכנסייה" או "הקתדרלה".
ויטוס הקדוש
הקתדרלה נקראת על שם ויטוס כי לפי האגדה נמצאת בה הזרוע שלו, אבל ויטוס הוא הרבה יותר מזה. ויטוס הקדוש הוא אחד מ-14 קדושים נוצרים שהתפילה אליהם נחשבת ליעילה במיוחד, כך שאפשר להבין למה הוא זכה בכבוד והכנסייה נקראת על שמו בלבד. אפשרות אחרת היא העובדה שויטוס נחשב לפטרון של רקדנים ושחקנים (בעיקר קומיקאים) ולקדוש המגן מפני ברקים, שינה ממושכת ותקיפות של בעלי חיים – מה שאומר שקריאת כנסייה על שמו לא יכולה להזיק אלא רק להועיל.
לוקחים את הזמן
בניית הקתדרלה התחילה ב-1344 והיא הייתה מיועדת להיות כנסייה מלכותית: המקום שבו יוכתרו מלכי צ'כיה, שבו האוצרות המלכותיים יישמרו ואפילו בית קברות למלכים. אבל כמו בכל בנייה גם כאן חלו עיכובים שונים בדמות שריפות ומלחמות, הוחלפו האדריכלים וכמובן שגם התקציב נגמר. הבנייה בסופו של דבר הושלמה רק ב-1929, כ-600 שנים לאחר שהונחו היסודות. המשמעות היא שהקתדרלה משלבת בתוכה סגנונות אדריכליים שונים ואלמנטים מתקופות שונות כמו הבארוק, הרנסנס ועוד. למרות שזה נשמע כמו בלגן אחד גדול זה לא והקתדרלה עצמה הרמונית מבחינה ארכיטקטונית- מה שהופך אותה למוקד עלייה לרגל של חובבי עיצוב מכל העולם.
במקום שתי אטרקציות מרכזיות: ויטראז' שמתאר את בריאת העולם וכתר ההכתרה משובץ היהלומים. האטרקציה הראשונה פתוחה לקהל, אבל השנייה סגורה בחדר נעול עם 7 מפתחות, כאשר כל אחד מהם נמצא בידו של אדם אחר (למשל נשיא צ'כיה וראש ממשלת צ'כיה).
אפשר גם אחרת
רוב המבקרים במצודת פראג מגיעים במהלך ביקורם לקתדרלת ויטוס הקדוש בפראג מסיבה אחת – הכניסה אליה היא חינמית. עם זאת, מומלץ לשלם כדי לעלות למגדל הפעמונים בצדה הדרומי של הקתדרלה. הנוף שנשקף משם נחשב למרהיב במיוחד והשקט שם שווה כל קרונה צ'כית שהוצאתם. כדאי להגיע לקתדרלה השכם בבוקר כדי לעקוף את התורים. זו גם הזדמנות פז לראות את הזריחה מעל פראג. עם זאת, חשוב לזכור שלמרות שהקתדרלה היא חלק ממתחם מצודת פראג- שעות הפתיחה שלה שונות, בעיקר בשל העובדה שהיא משמשת עדיין לתפילה.
המשמעות היא שיש לקחת שני אלמנטים אלו בחשבון בעת תכנון הביקור, למשל לא ללבוש בגדים קצרים וחשופים, לא לדבר בטלפון הנייד בתחומי הקתדרלה ובעיקר – לשמור על הכבוד של ויטוס הקדוש.