סמטת האלכימאים בפראג או בשמה הנוסף סמטת הזהב בפראג נחשבת אטרקציית חובה למבקרים בעיר. האגדה מספרת שבתי הסמטה הוקמו במאה ה-16 לאכלוס האלכימאים שהביא לעיר המלך רודולף השני, אבל רוב הסיכויים שהיא נקראת דווקא על שם הצורפים שחיו בה כמאה שנים אח"כ. אמנם במאה ה-17 התגוררו במקום עובדי הכפיים של מצודת פראג (בעיקר השומרים והמשרתים) והיא ירדה מגדולתה, אבל מאז שהסמטה שופצה באמצע המאה ה-20 היא הפכה להיות אחד היעדים הציוריים, המקסימים והרומנטיים של העיר וכיום יש בה שפע של חנויות ספרים, מוזיאונים (למשל מוזיאון הצעצועים בבית מספר 6 ומוזיאון הנשק בבית מספר 24), בתי קפה וגלריות לאמנות.
קפקא לא לבד
השיפוץ שנערך בסמטת האלכימאים בפראג משך אליה אמנים ויוצרים שהמפורסם בה הוא פרנץ קפקא. הוא התגורר בבית אחותו (בית מספר 22 ) בשנים 1916-7 לצורך קבלת המוזה והשקט שנדרש לו לכתיבה. מאמינים שמגוריו במקום העניקו לו השראה לסיפור "הטירה", אבל דבר אחד בטוח – הבית הפך מאז למוקד עלייה לרגל של חובבי ספרות מכל העולם. אבל סמטת האלכימאים בפראג היא לא רק פרנץ קפקא. למעשה לכל בית בסמטת הזהב בפראג יש סיפור משלו, למשל המגדל בסוף הסמטה היה מגדל השמירה של המצודה, בית מספר 13 הוא דוגמה לגודל המקורי של הבתים בסמטה, בית מספר 20 משקף את מראה הבתים בסמטה במאה ה-16 ועוד.
סמטה שהיא חוויה
עליות הגג של הבתים בסמטת הזהב בפראג מחוברות באמצעות מסדרון ארוך, מסדרון ששימש בעבר את הצלפים של טירת פראג. המשמעות היא שלמעשה מדובר בבית אחד גדול ולא בסמטה. כך או כך היא בהחלט שווה ביקור שבו תרגישו כאילו אתם חלק מאגדה, בעיקר בשל גודלם המיניאטורי של הבתים במקום. אמנם יש כאלו שטוענים היום שסמטת האלכימאים בפראג היא לא יותר מאטרקציה תיירותית (למשל נמכרים בה ביוקר מוצרים שאפשר למצוא בשאר העיר רק יותר בזול), אבל היא מעניינת ולו בשל דבר אחד – הודות לשימור שנערך בה היא מראה בצורה מרתקת את אורח החיים המקומי במאות האחרונות.
הסמטה פתוחה לציבור כל יום בין השעות 09:00-16:00 בחודשים נובמבר-מרץ, אבל בחודשי הקיץ (אפריל-אוקטובר) היא פתוחה עד 17:00. מכיוון שהסמטה נמצאת בתחומי מתחם פראג הכניסה אליה כרוכה בתשלום דמי כניסה למתחם. עם זאת, מכיוון שהסמטה נמצאת בשולי המתחם – היא נחשבת לדובדבן בקצפת שמסכם בהצלחה כל ביקור במצודה.