אתם לא רוצים לדלג על הרובע היהודי בפראג

אם תפנו למטיילים שביקרו בפראג בין אם לפני חודש, חצי שנה או עשר שנים ותשאלו אותם מה הם אתרי החובה של פראג סביר להניח שתזכו לתשובות די מגוונות. יש שיגידו מצודת פראג וטקס החלפת המשמר וגשר קארל האגדי, ישנם שישבחו את שדרת וואצלאב ומרכזי הקניות, אחרים יצביעו על מוזיאונים שונים וחלק בכלל יוותרו על האתרים ההומים לטובת שמורות טבע ועיירות ציוריות כגון קארלובי וארי. לצד זאת ישנו אתר אותו אף תייר לא יעז שלא למנות ברשימת אתרי החובה, הלא הוא הרובע היהודי המפורסם.

מיליוני תיירים מגיעים לכאן מדי שנה ולא מוכנים לדלג על אתר זה ולא חושבים פעמיים אם לבקר בו או לאו. כידוע לכולם, הרובע היהודי הינו הגרעין של העיר וההיסטוריה החיה והבועטת שלה. אין מי שהגיע לפראג ולא היה צמא לשמוע אודות הגולם מפראג ורבני העיר כגון המהרל מפראג, מורדכי מייזל, אביגדור קרא, הנודע ביהודה ורבים אחרים. החל משנת 1215 (ועידת לטרנו) ועד 1781 (מכתב הסובלנות), התקיים באיזור אותו אנו מכנים היום הרובע היהודי הגטו היהודי הישן של פראג. למעלה מ-500 שנה של סיפורים ואגדות, ישיבות פעילות עם תלמידים בשעת פילפול מבעד לחלון, קולם של חזנים היוצא מכותלי בתי הכנסת וגולם אחד עם אותיות אמת על המצח מתהלך באמצע. לצד כל זה גם שלל אסונות, שריפות, פוגרומים (למשל אותו אחד מפורסם משנת , 1389, מכתב "את כל התלאה") וקהילה של 80 אלף יהודים צ'כים אותנטיים שנספו בשואה מרחבי המדינה ומפראג.

הקהילה כאמור ידעה במהלך הדורות תקופות טובות ורעות, שנים של שנאה ושנים של שלום. פניה של הקהילה היהודית עם זאת עיצבו גם את פניה של העיר עצמה. חלק מיהודי הקהילה היו גם אנשי החצר של המלך ויחסם הטוב עם המלך הוביל ליחס טוב עם הקהילה כולה והביא לשגשוג, צמיחה וברכה (תור הזהב של יהודי פראג). קשה לפספס את התוצאות בתרבות ובספרות הצ'כית מאז ועד היום. הדרך הטובה ביותר לשמוע מקרוב על ההיסטוריה היהודית שמרכיבה ללא ספק את פניה של פראג אם כך היא לבקר ברובע היהודי שמושך אליו את תשומת ליבם של המונים מדי יום, שבוע, חודש ושנה, יהודים וגויים כאחד.

בשביל להכיר את הרובע היהודי על כל חלקיו אנו ממליצים לקחת עימנו הדרכה בעברית ברובע היהודי בפראג. במידה ואתם מעוניינים לטייל אבל בעצמם (למרות שזה לא יהיה אותו דבר בלי מדריך דובר עברית מורשה בפראג) זה בהחלט אפשרי. ניתן לקנות כרטיס למגוון בתי הכנסת העתיקים (סך הכול 5 = הפסרדי, מייזל, פנקס, קלאוס, החדש-ישן) ובית העלמין העתיק (היכן קבור המהרל מפראג). השם הכולל לאתרים הללו הוא "המוזיאון היהודי בפראג". אנו ממליצים על רכישת כרטיס משולב לכל האתרים בסך 18 אירו לאדם (בערך), ישנם גם כרטיסים לכל אתר לחוד (לא משתלם), לקבוצות כגון כמה חברים או משפחה יש כרטיסים במחירים מוזלים.

בית העלמין היהודי הישן בפראג
לא ידוע מתי בידיוק נוסד, ככל הנראה במחצית המאה ה-15. אחת מהמצבות העתיקות ביותר הינה משנת 1439 ושייכת לרופא וגדול תורה שהיגר לפראג מרגנסבורג ושימש כרבה הראשי של העיר בשם אביגדור קרא. בין הציונים המפורסמים ביותר בבית קבור זה ניתן למנות את ציונו של מורדכי מייזל, ר' יהודה ליווא בן בצלאל (המהרל מפראג) ותלמידו הכלי יקר (אפרים לונצ'יץ). בית קבור זה פעל עד שנת 1786

– הכניסה לכאן היא בתשלום

כרטיסים אפשר לרכוש במרכז האינפורמטיבי של הרובע היהודי ברחוב מייזלובה 15

בית העלמין היהודי החדש בפראג 3 ז'ז'קוב
לאחר שהיהודים נדרשו למצוא מקום מחוץ לעיר לקבור בו מטעמים היגיינים החלו לקבור בפראג 3 ברובע שנושא את השם ז'יז'קוב. את בית קבור זה ניתן למצוא מתחת למגדל הטלוויזיה המפורסם. הציון המפורסם ביותר בבית קברות זה שייך לפוסק ההלכה הגדול מהמאה ה-18 ר' יחזקאל לנדאו בעל הכינוי הנודע ביהודה ע"ש ספרו המפורסם.

דרכי הגעה: מטרו A ירוק לרדת בתחנה: Jiřího z Poděbrad

-הכניסה לכאן היא בחינם

בוא לקרוא על יהדות פראג מקרוב: יהדות פראג
על בית הקברות היהודי בפראג היכנסו ללמוד עוד: בית הקברות היהודי בפראג
על המוזיאון היהודי בפראג כדאי לקרוא בהרחבה פה: המוזיאון היהודי בפראג

Comments

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *