פאבים בפראג ובצ'כיה

פאבים בפראג ובצ'כיה הם חלקי בלתי נפרד מהתרבות המקומית כבר שנים רבות. להבדיל מתרבויות אחרות בעולם הפאב מהווה עבור הצ'כים מקום מפגש קבוע בין חברים מדי יום לאחר העבודה וגם בשעות הפנאי. בשביל הצ'כים הפאב הוא יותר מסתם מקום לבלות בו בזמן הפנוי. עבור הצ'כי הפאב נחשב כמקום חשוב ואף קדוש שמסמל את המסורת והמנהג המקומי. וכשמדברים על פאבים בפראג או בכללי בצ'כיה אז אי אפשר שלא להזכיר את הבירה הצ'כית שהיא קודש הקודשים של הפאב. במאמר זה נדבר על ההיסטוריה והקשר של הצ'כים עם הבירה והישיבה בפאבים, נחשוף נתונים מעניינים מאוד הקשורים לנושא וגם נמליץ על שלל מקומות בהם תוכלו לכמה שעות להרגיש כמו צ'כים מן השורה.

ההיסטוריה של הפאבים בתרבות הצ'כית

פעמים רבות יוצא למטיילים המגיעים לפראג לשמוע על תרבות הפאבים הצ'כית הקלאסית והמרתקת. איך אבל הכול התחיל? מאין צץ לו המנהג שנטמע כה עמוק והפך לסמל תרבות חשוב? למרות שבימים אלו אנו רואים יותר ויותר פיצריות, בתי קפה ורשתות של מזון מהיר שמנסות לתפוס את מקומם של הפאבים עדיין ניתן לראות כי הם רחוקים מלנצח את המסורת.

אז איך בעצם הכל התחיל? ובכן, על מנת להבין כיצד החלה תרבות הפאבים הצ'כית הקלאסית לפרוח ולגדול אנו צריכים לחזור מאה שנים אחורה בזמן לתקופה שבה לא היה רדיו, טלוויזיה, אינטרנט או אמצעי תקשורת אחרים ולכן לוגית חיי החברה התנהלו בפאבים או מסעדות שמספרים היה בעבר כפול מהיום. אנחנו אומנם מדברים על תחילתו של מנהג הפאבים הצ'כי הקלאסי אבל אז בתקופת האימפריה האוסטרו-הונגרית שצ'כיה הייתה חלק ממנה הפאבים ברחבי האימפריה היו דומים אחד לשני כך שיהיה יותר מדויק לכנות אותם פאבים מהסוג של מרכז אירופה שאת השורשים הקודמים ביותר שלהם ניתן למצוא בבתי המשתה הגרמניים מהמאה ה-16.

באותה העת, ערים כמו הונגריה, פולניה, סלובקיה ומדינות הבלקן נחשבו כמדינות מזרח אירופה ובתי המרזח בהם היו שונים מגרמניה, אוסטריה ומאוחר יותר מצ'כיה (מורביה ובהומיה). באותם מדינות היו המסעדות ובתי המשתה מחולקים לשני סוגים. הסוג הראשון היה פשוט ובנוי עבור פשוטי העם והעניים שבו מול הסוג השני המפואר ששימש את עשירי האומה ואזרחים בעלי מעמד גבוה. לעומת זאת, בצ'כיה ובמדינות מרכז אירופה היו סוגים רבים יותר של בתי מרזח. נכון, גם בצ'כיה לא היו חסרים פאבים ובתי משתה פשוטים עבור טיפוסים מפוקפקים, עניים וקבצנים אבל מבחר בתי המשתה היו גדול ועשיר. לאט לאט החלו יותר ויותר להיפתח פאבים שבהם התקבצו קבוצות סוציאליות ספציפיות. וזה אומר, היו פאבים בהם התכנסו רק סטונדטים או רק פועלים, אנשים מלומדים, מטיילים או אנשי עסקים.

ההגרה הפשוטה של פונדק או פאב אז באוסטריה הישנה הייתה "מקום מפגש" שבו בעל העסק או המפעיל מספק לאורחים עבור שכר סביר "אירוח זמני". אותה הגדרה ומשמעותה בשטח עברו שינויים רבים בגלל התיעוש והמודרניזציה שקרתה במהלך השליש האחרון של המאה ה-19 באירופה. את המהפך הספונטני שהתרחש שינתה תקנת מסחר אוסטרית חדשה משנת 1883 שתקפה בצ'כיה עד תחילתו של המשטר הקומוניסטי.

אותו חוק חדש הביא לשינוי בהגדרה של שלל סוגי בתי האירוח על מנת שיהיה ניתן להבדיל בינהם ולכן החלו להשמע יותר שמות חדשים עבור אותם עסקים כמו בתי מלון, בתי קפה, קזינואים ופאבים. המאפיין המרכזי אז של פאב היה הגשת בירה טרייה מהחבית ואוכל אותנטי משובח שבושל במקום. בפאבים במדינות זרות למשל היה גם מאוד אופייני למצוא מוזיקה או הופעה חייה ואם היה זה פאב בצומת דרכים אז הוא היה מציע לעיתים גם לינה מה שדימה אותו יותר לאכסניה. מאוחר יותר, יחד עם הרחבת הרשיונות לבעלי עסקים לפתיחת בתי מרזח החל הביקוש לעלות וזה הוביל לכך שהחלו להפתח פאבים גם בפריפריה ובאיזורי תעשייה ואף בשכונות מפוקפקות כמו שהיה למשל הרובע היהודי יוזפוב בפראג לפני ההבראה שלו.

וכפי שכבר נאמר, הסוג הקלאסי של מסעדות ופאבים עבר לאורך הזמן שינויים גדולים ורבים אך מי שעבר סדרת שינויים באמת משמעותית היה הפאב המקומי של המודל הגרמני שנשא את השם "לוקאל". באותו לוקאל להבדיל מפאבים רגילים היה ניתן דגש כבד יותר על האסטתיקה של המקום עצמו. בדרך כלל הקירות שלו היו מצופים בעץ שנצבע בצבעים כהים והתקרה הייתה מכוסת בטפטים או בדקורציה שונה עם מוטיבים וסממנים היסטורים. בלוקאל הצ'כי הטפטים היו בדרך כלל מציגים סיפורים מההסטוריה או מהמיתולוגיה הצ'כית. כמובן שגם לא היו חסרים כיסאות ושולחנות מאסיבים עשויים מעץ ובר עם דלפק מיוחד שבו מזגו את הבירה ישירות מהחבית. כמו כן, בלוקאל היו בדרך כלל שולחני סנוקר, תיבות נגינה (שהחולפו אחר כל על ידי ה-ג'וקבוקס), פורבס (מין מכונת הימורים ישנה) ובאולינג. אולמות קטנים ומרפסות עם גינות ועצים לאירועים וטקסים חברתיים היו חלק בלתי נפרד מהלוקאל אף על פי שזה היה יותר טיפוסי ללוקאל במדינות זרות בהתחלה מאשר בצ'כיה.

הגרסא המסורתית הזאת של פאב חם ומחבק שדלתיו פתוחות לכל אחד החל לאט לאט לסגת ולהעלם עם תחילת המודרניזציה בצ'כיה – הרפובליקה הראשונה (1918-1938). את הנסיגה ניתן היה לראות בברור בעיקר בערים הגדולות מתי שעוד לא ניתנה חשיבות היסטורית למבנים ישנים שרבים מהם שימשו כבתי מזח שנהרסו לטובת בניית מבנים חדשים. המבנים והבתים החדשים נבנו בצורה יותר חדשנית ומחומרי בנייה יותר חזקים ואיכותיים ועל חורבות הפאבים הקאלסים הישנים נבנו במקום מסעדות, בתי קפה ומזנונים מודרניים, יפהייפיים ורחבים. שינויים דומים ניתן היה לראות לא רק בצ'כיה ובפראג אלא במקביל גםם בערים גדולות אחרות כמו פריז. אותם חידושים לא הביאו רק לשינויים ארכיתקטורים אלא גם לחשיבה ותפיסת עולם חדשה. הגעגועים לפאבים קלאסים הומים באנשים עם ריח של עשן סיגריות ובירה החלו להופיע בשלל מאמרים בעיתונות המקומית אך ממולם עמדה חשיבה חדשה של דור צעיר שהעדיף יותר בניית אולמי ספורט, בתי רחצה ובתי קפה.

עידן הזהב של הפאבים הקלאסים החל אט אט לצפות את סופו אך לא לפני שהגיעה תקופת הקומוניזם לצ'כיה. מרבית הפאבים ובתי המזח היו עד לאותה תקופה שייכים לשפחות ואנשים שתפעול פאב הייתה העבודה שלהם והמסורת הזאת עברה מאב לבן ולכן היה להם רגש וקשר הדוק עם העבודה שלהם. מאותה סיבה, גם הלקוחות מאוד נקשרו לפאבים האהובים עליהם כי הם התרגלו אליהם ושנים רבות הכירו את הבעלים והתאהבו באווירה של המקום שהפך עבורם לחלק מחייהם. עם קום הקומיניזם אבל חל שינוי והתפיסה של שוק חופשי נרמסה מול עינייהם של הצ'כים. עסקים רבים ובינהם גם פאבים הוחרמו או הולאמו. אותם פאבים שהולאמו קיבלו לרוב בעלים חדשים ואלה שהוחרמו נהפכו למועדוני קהילה בה ששימשה את המפלגה הקומוניסטית KSČ. שינוי מזערי בלבד היה ניתן לראות בסוף שנות ה-60 כשאחוז קטן של מסעדות חדשו את פעילותם אך זה גם לא החזיק לזמן רב. את מצב השפל של הפאבים ובתי האירוח בצ'כיה הקומינסטית לא תרמה במיוחד עזיבתם של מלצרים מלומדים שלמדו במיוחד את המקצוע אז בתקופת הרפובליקה הראשונה וכך זה נשאר עשרות שנים.

נובמבר שנת 1989 הביא עימו שינויים רבים, הקומינזם פסק וצ'כיה חזרה להיות מדינה דמוקרטית שמציעה לאזרחיה חופש ובחירה. לאחר השינוי המהפכני החל לחזור הטרנד של הפאבים שוב ולכן עשרות ומאות החלו להפתח ולפעול שוב למען הציבור הרחב. אנשים רבים רצו וניסו להחזיר את האווירה של עידן הזהב של הפאבים בפראג ובצ'כיה אבל הניסיון כשל. היום, ניתן למצוא אומנם פאבים רבים ששייכים למשפחות ולאנשים שמטרתם הייתה לשחזר את המסורת העתיקה אך אותו עידן הזהב הנוסטלגי איננו ניתן לשחזור ומאז ועד היום הוא נשאר רק בהיסטוריה העשירה של העם הצ'כי.

מעט על הבירה הצ'כית:

קולקובנה בפראג
לבירה הצ'כית ולבישול הבירה עצמה מסורת ארוכת שנים בצ'כיה ובעולם בכלל. הפעם הראשונה שהחלו לבשל בצ'כיה בירה היה בשנת 993 במנזר בז'בון שברובע בז'נוב שבפראג. מאז ועד היום הבירה היא חלק בלתי נפרד מחייהם של הצ'כים. כל עיר או מחוז ברפובליקה הצ'כית כיום מחזיקה במותג בירה משלה. הצ'כים עצמם הם שתייני הבירה הכי גדולים בעולם. צ'כי ממוצע שותה כ-143 ליטר בירה בשנה. במקום השני מיד אחרי גרמניה (110 ליטר) ואוסטריה (108 ליטר). מותג הבירות הצ'כי הכי מפורסם בעולם הוא בירת פילזן שמיוצרת בעיר פילזן הממקומת כשעה נסיעה דרום-מערבה מפראג. אותה עיר מפורסמת לא רק בזכות מפעל הבירה המפורסם שלה אלא גם בזכות בית הכנסת הגדול שלה שהוא השני בגודלו באירופה והגדול ביותר בצ'כיה. להבדיל מבירות אחרות, בירת פילזן מיוצרת בשיטת יצור והפקת בירה מיוחדת שנקראת שיטת פילזן. מדובר בבירה בהירה מותססת מהתחתית שמבושלת לפי מתכון סודי. מה שמיחד את הטעם שלה הוא טעם השעורה הדומיננטי. אם אתם מגיעים לפראג אל תהססו לנסות את בירת פילזן או כל בירה צ'כית אחרת כי לא רק שהבירה פה מאוד טעימה ומיוחדת אלא גם זולה מאוד. אם אתם צפויים לנחות בצ'כיה, דעו, שאתם מגיעים למדינה שבירה יותר זולה בה ממיים. כל הבירות בנוסף גם כשרות!

אין מקום שלא תקבלו בו בירה טובה אבל להלן בכל זאת רשימת פאבים מומלצים בפראג שלא תצטערו אפילו על רגע שביקרתם בהם

קולקובנה – Kolkovna
קוקלובנה הינה מסעדה ופאב צ'כי מסורתי שמאוד התפרסמו הודות למטעמים הצ'כים המצוינים שמוגשים במקום לצד בירה טריה ישירות מהחבית

מחיר ממוצע למנה עיקרית: 185 קרונות
שעות פתיחה: 11:00 עד 24:00
מותר לעשן במקום אך יש גם איזורים במסעדה ללא עישון
רחוב: V Kolkovně 8
דרכי הגעה: טראם (רכבת חשמלית עלית) 17 / 18 תחנה Staroměstská
או מטרו (רכבת תחתית) A ירוק תחנה Staroměstská

מסעדת אולימפייה – Olympia
מדובר במסעדה ופאב שהוקמו כבר בשנות ה-30 של המאה הקודמת. המקום מציע אוכל צ'כי אותנטי מסורתי ובירה משובחת.

מחיר ממוצע: בערך 220 קרונות למנה עיקרית
שעות פתיחה:  11:00 – 24:00
רחוב: Vítězná 7 Praha1 Malá Strana
דרכי הגעה: טראם (רכבת חשמלית עלית) 9, 12, 20,22
תחנה: Újezd

מסעדת פילזן בבית העירייה – Plzenská restaurace v Obecním domě
מסעדה צ'כית מסורתית מפוארת הממוקמת בתוך בית העירייה המפואר בלב פראג. מלבד לאוכל המשובח והבירה הנפלאה לא ניתן שלא להבחין בסגנון האר-נובו של המסעדה שנותן תחושה למקום ישירות מהמאה ה-19 של אירופה.

מחיר ממוצע: 300 קרונות למנה עיקרית
שעות פתיחה: 11:00 – 23:00
רחוב: Náměstí Republiky 5
דרכי הגעה: ממש מול קניון פלאדיום. מטרו צהוב B תחנה Náměstí Republiky

בית הבירה אצל הנמר השחור – Pivnice U Zlatého Tygra
באחת מסמטאות פראג העתיקות ביותר מחכה לכם ממלכת בירה שאתם חייבים לבקר בה! המקום מציע אווירה של פעם לצד בירה מקומית ואוכל מהמטבח הצ'כי שמומלץ לכם מאוד לנסות. את המקום נהגו פעם לפקוד קבוצות ספורט צ'כיות ידועות וגם אישיות חשובות כמו ביל קלינטון ונשיא צ'כיה וואצלאב האבל.

מחיר ממוצע:  150-200 קרונות
שעות פתיחה: 15:00 – 23:00
רחוב: Husová 17 פראג1
דרכי הגעה: טראם (רכבת חשמלית עלית) 17 / 18 תחנה Staroměstská
או מטרו (רכבת תחתית) A ירוק תחנה Staroměstská

לוקאל – lokal
מסעדה ופאב מסורתי עם אוכל צ'כי קלאסי ובירה צ'כית קלאסית שכדי לכם לפקוד!

מחיר ממוצע: 180-250 קרונות
שעות פתיחה: 11:00 – 24:00
רחוב: Dlouhá33 פראג1
דרכי הגעה: טראם (רכבת חשמלית עלית) תחנה Revoluční
מספרי רכבת: 6,8,26